Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Acrylverf: goede kwaliteit of goedkope aanschaffen?

golden professionele acrylverf

Wat is acrylverf?

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen olieverf, plakkaatverf (gouache) en aquarelverf? Eigenlijk is het het bindmiddel het grote verschil. In acrylverf is het bindmiddel acryl-copolymeer, bij olieverf (lijn)olie, bij gouache of plakkaatverf is dat dextrine en bij aquarelverf (waterverf) is dat arabisch gom. Het bind middel houdt het pigment (de kleur) bij elkaar en zorgt dat het goed opdroogt. Acrylverf en olieverf drogen watervast op, zo kan je makkelijk laag over laag schilderen zonder dat de ondergrondkleur oplost. Bij olieverf duurt het drogen wel veel langer dan bij acrylverf. Aquarel is eigenlijk nog weer anders omdat deze transparant (doorzichtig) opdroogt.

Om even terug te komen op de acrylverf, het enige middel wat verder soms nog wordt toegevoegd is vulmiddel. Soms om de verf dikker te maken, vaak om kosten te besparen. Vaak vragen mensen is acrylverf van bv. de action goed? Is acrylverf dekkend? Hoe duur is acrylverf? Of is Amsterdam Acrylverf goed? Het grootste deel van de kosten bij (acryl) verf is namelijk het pigment. De beste acrylverf (bijv. Golden of Golden Open) heeft de mooiste pigmenten, met de mooiste eigenschappen. Zoals Cadmium of Ceruleum, Cadmium bijvoorbeeld maakt dat gelen, roden en oranjes dekkend gemaakt kunnen worden. Zonder Cadmium lukt het niet goed om een dekkende geel te maken. Maar Cadmium is duurder dan allerlei chemische alternatieven, en dus is de prijs van een tube verf met (echte!) Cadmium een stuk hoger. Ook de intensiteit is krachtiger, de kleur zal meer stralen. Zeker bij de beste kwaliteiten (acryl) verf zal er niet bezuinigd worden op de hoeveelheid pigment. Want dat is natuurlijk ook een manier om de kosten te drukken.

Bij hele goedkope acrylverf worden er soms helemaal geen pigmenten gebruikt, maar kleurstoffen uit de chemische industrie. Dit soort verf komt vaak uit China en kosten bijna niets. Deze kleuren zullen snel aan kleurkracht verliezen en soms, met name met roodachtige tinten, volledig flets worden.

cadmium pigment acrylverforanje en geel

 Ook wordt er soms als "bindmiddel" gewoon lijm gebruik, mede hierdoor is de verf dun en niet egaaldekkend. De verven die wij in onze (web) winkel verkopen zijn allemaal uitvoerig getest in speciale laboratoria en blijven gegarandeerd erg lang goed. Soms wel meer dan 150 jaar.

Onze beste acrylverven zijn bijvoorbeeld Golden en Golden Open. Ook zeer goede verf is Ara of Amsterdam Expert. De voordeligste acrylverf is bijvoorbeeld Amsterdam acryl of Galeria acrylverf.

acrylverf olieverf pigment kwaliteit

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.

  • Uitstekende producten van Busch vd Worp

    Als beginnende verfkwast gebruik ik de goede verf van Amsterdam acryl, misschien duurder dan de disconteer in blauw-en-wit, maar voor mij werkt jullie verf uitstekend. Ben nu aan het experimenteren met mengen van basis kleuren en probeer meer 3D te verven, vette klodders, maar een Vincent van Gogh zal ik nooit worden. Beleef er wel veel plezier aan.