Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

De mooiste synthetische penselen voor aquarelverf

In onze winkel krijgen we meer en meer de vraag naar goede synthetische aquarelpenselen. Steeds minder mensen willen schilderen met dierlijk haar. Ben jij ook op zoek naar een diervriendelijk alternatief? In deze blog vergelijken we onze verschillende synthetische aquarelpenselen en leer je waar je op kunt letten bij je keuze.

Aquarelpenselen
Aquarelpenselen hebben zachte haren die veel vocht en dunne verf opnemen. Ze zijn niet alleen geschikt voor aquarelverf, maar bijvoorbeeld ook voor inkt. Voor dikke verf, zoals onverdunde acryl, zijn de haren al snel te zacht. Daardoor kun je deze verf moeilijk over je papier of doek verplaatsen. Over het algemeen hebben aquarelpenselen een korte steel. De meest gebruikte aquarelpenseel is de ronde. Daarnaast zijn er ook platte en allerlei effectpenselen, zoals een waaierpenseel. In deze blog testen we verschillende ronde aquarelpenselen. Een rond penseel wordt namelijk het meest gebruikt en is ook het meest veelzijdig. Je kunt er niet alleen vlakken mee schilderen, maar door meer of minder druk te geven kun je allerlei lijndiktes creëren.

Waar gaan we op letten?

Een goed aquarelpenseel neemt veel vocht op, zodat je er lang mee door kunt schilderen. En als je schildert moet de aquarelverf gelijkmatig uit het penseel vloeien, steeds in dezelfde kleursterkte. Ook kijken we naar de punt: blijft deze mooi in vorm? Zelfs bij scherpe bochtjes? En hoe dun en dik kunnen we de lijnen maken?

 imitatie-nep-aquarel-synthetische-penselen-aqua-waterverf-penselen-kunststof-echt

Raphaël precision
De Raphaël Precision is Raphaëls penseel met imitatie marterharen. Het penseel heeft een goed puntje waar je mooie lijntjes mee kunt zetten. De haren zijn iets steviger dan die van de andere penselen in deze vergelijking. Daardoor kun je gemakkelijk steeds dezelfde lijndikte aanhouden. De Precision neemt aardig wat verf op, waardoor je veel lijnen kunt schilderen voor je je penseel weer in de verf moet dopen. De kleur vloeit vrij gelijkmatig op het papier, maar bij scherpe bochten heeft het penseel wat moeite. Daar wordt de kleur opeens intenser. Dit kun je voorkomen door je penseel niet te nat te gebruiken.

raphael-precision-6-imitatie-synthetische-haren

Raphaël Kaerell S
Dit penseel heeft een erg mooi puntje. Je kunt er hele dunne lijntjes mee zetten en na een dikke lijn springen de haren weer mooi terug in een punt.
De haren zijn wat zachter dan die van de Raphaël Precision, daardoor kun je meer spelen met de lijndiktes. De Raphaël Kaerell S neemt ongeveer evenveel verf op als de Raphaël Precision, maar de vloei van de verf is minder gelijkmatig bij scherpe bochtjes. Dit zie je goed op de foto hieronder. Waar we van een dikke lijn overgaan op een dunne geeft het penseel veel meer kleur af.

raphael-kearel-s-kaerel-karel-6-imitatie-synthetische-haren 

Raphaël Kaerell
De Raphaël Kaerell is ons voordelige penseel en goed voor de beginner. Hij heeft vrij stevige haren, waardoor je, net als bij de Raphaël Precision, makkelijk dezelfde lijndikte kunt aanhouden. De punt is vrij goed, maar bij het maken van scherpe bochtjes blijft hij niet in vorm, waardoor haartjes verspringen die kleine lijntjes geven waar je dat niet wilt.

raphael-kearel-synthetisch-proef-kaerel-karel-6-imitatie-synthetische-haren 

Da Vinci Casaneo
Bij de ontwikkeling van de Da vinci Casaneo is heel goed gekeken naar de kwaliteiten van echte marterharen. Het penseel heeft een prachtige gelijkmatige kleurvloei, net als echte haren. De haren nemen veel verf op, dus lang door schilderen is geen enkel probleem. Ook de punt is erg mooi. Je kunt hele dunne lijntjes zetten en na een dikke lijn komen de haren weer mooi terug in vorm, klaar voor eventueel precisie werk.
Zelfs scherpe bochtjes zijn geen probleem voor de Da Vinci Casaneo. Aandachtspuntje zijn de vrij zachte haren: heb je geen vaste hand, dan kan het even oefenen zijn voor je met dit penseel een lijn in gelijkmatige dikte kunt schilderen. Aan de andere kant is het handig dat je met één penseel veel kunt variëren in lijndikte.

 casaneo-da-vinci-proef-test-blog-vergelijking-vergelijken-imitatie-synthetische-haren

 

Raphaël Soft aqua
De Raphaël Soft aqua penselen zijn gemaakt met imitatie eekhoorn haren. Deze haren nemen nóg meer verf op dan de imitatie marterhaar. Hierdoor zijn ze super voor het maken van kleurvlakken. Voor precies lijnwerk zijn de haren echter wat te zacht.

soft-aqua-imitatie-eekhoorn-penselen-aquarel-vergelijken-blog-versus-verschillen-test 

In Raphaels Soft aqua lijn vind je ook diverse maten wash penselen. Deze penselen hebben een “bol buikje” dat werkt als waterreservoir. Zo kunnen ze nóg meer water opslurpen en kun jij er nog langer mee door schilderen. Hierdoor zijn ze fantastisch voor het schilderen van vlakken.

 wash-penseel-aquarel-eekhoorn-imitatie-synthetisch-nylon 

Met een combinatie tussen soft aqua en imitatie marterhaar penselen kun je alle kanten op. Van grote kleurvlakken tot precisiewerk.

Vegan aquarelverf
Gebruik je liever ook geen dierlijke materialen in je aquarelverf? De aquarelverf van Van Gogh is op één kleur na (ivoor zwart) helemaal vegan. Wil je wat meer kleurkracht en pigment in je verf? Dan kun je bij aquarel van Daniel Smith terecht. Op drie kleuren na (sepia, payne’s grey en ivory black) is de aquarelverf van Daniel Smith ook veilig voor vegans.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.