Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Olieverf Schilderij Vernissen

In dit blog gaan we het hebben over het vernissen van olieverfschilderijen. Let wel goed op want met vernissen kan je het schilderij ook verpesten. In het blog vind je gelukkig ook een tip over wat je dan moet doen. Is het belangrijk dat je je olieverfschilderij vernist? Ja, maar waarom? Het aanbrengen van vernis is belangrijk, omdat het vuil tegen houdt en de veroudering van de olieverf stopt. Soms vragen mensen ook: Moet ik een schilderij aflakken? Dan is aflakken letterlijkgenomen een heel slecht idee, want lak vergeelt en is nooit meer te verwijderen. Dus gebruik geen aflak (vloerlak, botenlak, houtlak) voor je schilderij.

 Retoucheervernis. 

Een retoucheer vernis is een vernis die ervoor zorgt dat het schilderij nog een beetje kan ademen. Terwijl de olieverf nog het laatste beetje droogt zorgt deze vernis toch alvast een beetje voor bescherming. Het beste is ook om eerst een retoucheervernis te gebruiken. 

erwin die vernis vasthoud

Wat zo handig is aan dit vernis is dat als je later toch niet helemaal tevreden bent met je schilderij dan kun je er nog gewoon opnieuw overheen. De vernissen zijn er in spuitbussen en potjes en in beide gevallen is het belangrijk om voor gebruik er heel goed mee te schudden. Verstandig is ook om het retoucheervernis niet te dik aan te brengen anders kan het schilderij niet meer ademen en dat zorgt ervoor dat het niet helemaal door droogt. De retoucheer vernis breng je aan na ongeveer 3 tot 4 weken en wanneer het schilderij helemaal droog is kun je er het beste nog een slotvernis overheen doen, om veroudering te voorkomen.

 

Slotvernis aanbrengen

closeup vernissen olieverf

Begin eerst met het schoonmaken van je schilderij met bijvoorbeeld terpentine of terpentijn, voor dat je de definitieve slotvernis of eindvernis aanbrengt. Een belangrijke tip is om alles waar je mee vernist en waar je vernist op kamertempratuur is anders kan het alsnog fout gaan. Persoonlijk raden we aan om met een spalter en potje te werken maar dat ligt natuurlijk ook aan wat je zelf fijner vindt. Een spuitbus kan ook. Het lijkt wat eng om te doen, maar giet gewoon wat vernis op je schilderij en let goed op dat je alle hoekjes hebt gehad. Ga er niet meteen nog een keer overheen, want het kan zijn dat sommige plekjes al wat droger zijn en dat kan het dus verpesten. Nog een belangrijk voordeel van vernissen is dat het het schilderij mooi egaal maakt. Een tip is om met een matte vernis maar 1 laag te gebruiken, anders kan het matterings middel van de eerste laag weer gaan vlekken. Een glanzend vernis maakt kleuren dieper, denk aan een houten vloer, met een glanzende laag komen de houtnerven meer naar voren.

 

Vernissen schilderij mislukt?vernis verwijder als het fout is gegaan

Je kunt 2 dingen doen in het geval dat het toch mislukt en dat is of wachten tot het helemaal droog is of wanneer het nog wat nat is de vernis oplossen met wat white spirit. Je kunt het er gewoon overheen doen en er dan met een doekje van af poetsen. Het vernis is wel wat makkelijke op te lossen wanneer het nog wat natter is, maar droog lukt het uiteindelijk ook wel. En dan gewoon opnieuw proberen met de tips van hier boven!

Heel veel succes ermee!

Hier onder nog een video op youtube met de olieverf vernis informatie op een rij.

abonneer je op ons youtubekanaal

  

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.