Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Kleurpotloden kiezen: pastel-, aquarel- en kleurpotloden van Caran d’ache

Wil je aan de slag met kleurpotloden? Maar kun je niet kiezen tussen al die verschillende soorten? In deze blog helpen we je een handje! Wil je zowel kleuren als schilderen? Lees dan het stukje over aquarelpotloden. Lekker vegen, dromerige sferen of juist heel realistisch? Kijk dan naar de pastelpotloden. Of misschien wil je die echte potlooduitstraling, realistisch werken en de meest intense kleur. Dan moet je maar eens lezen over de kleurpotloden. In deze blog kijken we naar de verschillende potloden van Caran d'ache, een fantastisch merk met voor ieder wat wils en altijd top kwaliteit. Caran d'ache bestaat al sinds 1915 en heeft in die ruime 100 jaar niet stil gezeten. De potloden werden beter en beter. En wist je dat Caran d'ache als eerste met een aquarelpotlood op de markt kwam? De Caran d'ache Prismalo is vanaf 1931 verkrijgbaar. 

Leest eerst over het klassieke kleurpotlood of klik direct door naar:
Aquarelpotloden
Pastelpotloden 

Kleurpotloden

Kleurpotloden heeft iedereen wel eens gebruikt, al was het ooit op de basisschool. Maar kleurpotloden zijn zeker niet alleen voor kinderen, kunstenaars maken er ook de mooiste tekeningen mee. Caran d’ache heeft keuze uit twee soorten kleurpotloden: De Caran d'ache Pablo en de Caran d'ache Luminance.

 Caran d'ache Luminance

Luminance potloodDe Caran d'ache Luminance is een absolute topper onder de kleurpotloden. Het is een potlood tjokvol pigment, waardoor je de meest fantastische krachtige kleuren krijgt. De lichtechtheid is zeer goed: 61 van de in totaal 76 kleuren zijn van de allerhoogste lichtechtheid kwaliteit. Op verkleuringen kun je dus lang wachten! Ideaal wanneer je een tekening aan de muur wilt laten pronken of je werk verkoopt.

Wil je mooie egale vlakken kunnen tekenen zonder korrelig effect? Dan is de Luminance een hele goede keuze voor jou. Het potlood is namelijk op wax basis. Hierdoor krijg je een zacht potlood wat makkelijk kleur afgeeft.
Op de foto hieronder zie je hoe dekkend en egaal slechts één laag van de Luminance is!

1 laag luminance en pablo

Voor het beste egale effect gebruik je glad papier, zoals de Winsor and Newton Smooth Surface.
Doordat de kleurpotloden zoveel kleur afgeven doen ze het ook goed op een donkere ondergrond en zelfs op ongelakt hout.

Wil je graag kleuren blenden? Dat kan ook heel goed met de Caran d'ache Luminance! Door de wax basis wordt dit namelijk extra makkelijk. Daarnaast kun je de Caran d'ache blender gebruiken voor een nog mooier resultaat.

Luminance blend

 

Caran d'ache Pablo

Pablo potlood

Werk je graag precies en met kleine details? Dan is de Caran d'ache Pablo misschien een betere keus voor jou. De Pablo is een harder potlood dan de Luminance. Daardoor kun je er een stevige, scherpe punt aan slijpen voor het echte precisiewerk. De Pablo komt ook in meer kleuren, 120 totaal. Genoeg keus toch? De lichtechtheid is zeer goed, maar wint het echter niet van de Luminance. Wees gerust, je kunstwerk kan alsnog jaaaaaaren aan de muur hangen zonder te verkleuren. Kleuren blenden? Ook dit kan heel goed met de Caran d'ache Pablo. Waar de Luminance een wax basis heeft, is de Pablo een kleurpotlood op basis van olie. Dit betekent dat het blenden iets meer oefening vergt, maar je wel veel meer lagen over elkaar heen kunt blenden.

Wanneer je graag precies en realistisch werkt is het papier ook belangrijk. Combineer de Caran d'ache Pablo potloden daarom met super glad Canson Bristol papier of op Clairefontaine Pastel Mat.

 

Caran d'ache Pablo versus Faber Castell Polychromos

De Faber Castell Polychromos kleurpotloden zijn tegenwoordig ook erg populair onder tekenaars op social media. Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen. Maar wat is nu het verschil tussen de Faber Castell polychromos en de Caran d'ache Pablo? Beide potloden zijn van zeer goede kwaliteit en lijken veel op elkaar. Beiden zijn op basis van olie en hebben 120 kleuren in het assortiment. Het verschil is subtiel, maar de Pablo is net iets harder. Daarnaast zit de Pablo in een hexagon vormige huls en is de Polychromos een rond potlood. De Pablo heeft daarmee als voordeel dat hij niet zomaar van tafel rolt. Veel mensen vinden de een hoekig potlood ook fijner vasthouden, omdat je iets meer grip hebt.

pablo-vs-vergelijken-met-faber-castell-kleurpotloden-poly-polychromos-blog

 

Specials
Caran d'ache heeft ook een aantal speciale kleurpotloden. Deze zijn extra dik en te krijgen in intense neonkleuren (geel, roze, groen en oranje) en schitterende metallic kleuren (zilver, brons en roze). Leuk voor een lekkere knallende kleur of een subtiele schittering in je tekening.

specials-caran-ache-fluo-metallic-metalic-potloden-dik-dikke

 

Kleurpotlood oplossen
Aquarelpotloden kun je oplossen tot verf met water, maar wist je dat je kleurpotloden ook kunt oplossen? Hiervoor gebruik je (geurloze) terpentine of Gamsol. Gamsol is daarbij de gezondere keuze en ook geurloos. Het werkt minder goed dan de combi aquarelpotloden en water, maar je kunt er wel mooie dromerige effecten mee creëren.

kleurpotloden oplossen

 

 

Aquarelpotloden

Wil je kleurpotloden waar je ook mee kunt aquarelleren? Ga dan voor aquarelpotloden. Met een beetje water lost je gekleurde vlak gemakkelijk op tot waterverf. Of doop je aquarelpotlood in water en ga er dan mee tekenen. Dit geeft een hele andere uitstraling dan een tekening met gewone kleurpotloden. Natuurlijk kun je aquarelpotloden ook droog gebruiken als een gewoon kleurpotlood. Bij Caran d'ache kun je kiezen uit drie verschillende soorten aquarelpotloden: de Caran d'ache Museum Aquarelle, Caran d'ache Supracolor Soft en de Caran d'ache Prismalo.

 

Caran d'ache Museum Aquarelle

Museum Aquarelle potlood
Wil potloodlijnen die perfect oplossen wanneer je water toevoegt? Zoek je de aller beste kwaliteit met de meest intense kleuren en de beste lichtechtheid? Dan wordt je héél vrolijk van de Caran d‘ache Museum Aquarelle!
Voor de kleuren wordt flink veel pigment gebruikt, waardoor de kleuren ook nog prachtig intens zijn wanneer je ze met water oplost. En dat blijven ze ook, want 61 van de 76 kleuren hebben de hoogste lichtechtheid.
De Museum Aquarelle kleurt lekker “creamy”. Hij is zacht wanneer je er een vlak mee wilt inkleuren, maar ook hard genoeg voor kleine details. Precies goed dus!
Tja, en het zal je niet verbazen: kleuren mengen gaat ook prachtig met de Museum Aquarelle potloden. Al met al is dit een prachtig aquarelpotlood van de hoogste kwaliteit. Wij zijn fan!

 

Caran d'ache Supracolor Soft

Supracolor soft potlood
Zoek je een aquarelpotlood van professionele kwaliteit, maar dan iets voordeliger dan de Caran d'ache Museum Aquarelle? Kijk dan eens naar de Caran d'ache Supracolor Soft. De kwaliteit van dit potlood zit net een stapje onder de Museum Aquarelle, maar is nog steeds een fantastisch potlood van professionele kwaliteit. Daarbij heeft de Supracolor Soft meer kleuren. Wel 120!
Bij het kleuren is de Supracolor Soft wat harder dan de Museum Aquarelle. Wat handig kan zijn als je graag werkt met kleine details.
Je potloodlijnen oplossen tot aquarelverf? Dat gaat met de Supracolour Soft ook met het grootste gemak.

 

 Caran d'ache Prismalo

Prismalo potlood
Wil je beginnen met kleuren, maar weet je niet zeker of het echt iets voor je is? Dan is de Caran d'ache Prismalo een mooie keuze voor jou. De Prismalo is een mooi studiekwaliteit aquarelpotlood die qua prijs-kwaliteit heel voordelig is.
De kleuren zijn mooi, de lijnen lossen super makkelijk op in water en qua hardheid is de Prismalo te vergelijken met de Caran d'ache Supracolor soft.
Ook leuk: de Caran d'ache Prismalo was het aller eerste aquarelpotlood! Te koop vanaf 1931.
De Prismalo is te krijgen in vier verschillende sets met 12, 18, 30 of 40 potloden. In tegenstelling tot de andere potloden in deze blog kun je deze potloden echter niet los aanschaffen.

Papier voor aquarelpotloden
Voor het tekenen met aquarelpotloden gebruik je wat dikker papier, zodat het papier niet gaat bobbelen wanneer je aan de slag gaat met water. Je kunt aquarelpapier gebruiken of, iets dunner, Winsor and Newton Smooth Surface.

Caran d'ache aquarel palet
Verf maken met je aquarelpotloden? Hiervoor is het Caran d'ache palet super leuk! Dit palet heeft een ruwe en een gladde kant. Kleur met je aquarelpotloden op de ruwe kant, maak het nat met een beetje water en je hebt aquarelverf om mee te schilderen! Ook heel handig wanneer je kleuren met elkaar wilt mengen. De gladde kant kunt je gebruiken als palet voor bijvoorbeeld acrylverf of aquarelmarkers. Het palet in actie zien? Kijk dan even ons vrolijke filmpje op Instagram.

 Caran d' ache palet

 

Pastelpotloden

Caran d' ache Pastel potlood
Naast de kleurpotloden en de aquarelpotloden heeft Caran d'ache ook nog een serie prachtige pastelpotloden. Pastelpotloden zijn, net als pastelkrijt, poederig van textuur en heel makkelijk uit te vegen. Ze geven een hele andere, zachtere uitstraling dan gewone kleurpotloden. Wil jij zachte lijnen, dromerige kleurvlakken en subtiele overgangen? Of wil je juist heel realistisch tekenen? Dat kan met de Caran d'ache Pastel potloden.

pastelpotloden

Deze pastelpotloden zijn van de hoogste kwaliteit. Er is veel pigment gebruikt, waardoor de pastelpotloden krachtig maar zacht in kleur zijn. Ze hebben een fijne zachtheid waarmee ze makkelijk kleur afgeven, maar je ook kleine details kunt tekenen. In totaal zijn er 84 kleuren. Het is belangrijk om de potloden voorzichtig te slijpen vanwege de zachte binnenkant. Dit kun je doen met een handpunteslijper speciaal voor pastelpotloden of, helemaal ideaal, de tafelmodel puntenslijper van Caran d'ache. De laatste puntenslijper is super stabiel, waardoor er nog maar een kleine kans bestaat dat de punt van je pastelpotlood breekt tijdens het slijpen.

Papier voor pastelpotloden
Omdat de pastelpotloden poederig zijn heb je papier nodig met een beetje textuur. Anders hecht je tekening niet goed en veeg je de kleuren zo van je papier af. Pastelmat is onze absolute favoriet! Het komt in prachtige kleuren en heeft een stroeve textuur waarop pastel prachtig hecht. Als je realistisch wilt werken met pastel is dit papier een must have, omdat het de aller kleinste details prachtig pakt. Wil je eerst een beetje oefenen op voordelig papier? Kies dan de Winsor and Newton Medium Surface of Schut Dessin tekenpapier.

 

Wat maak jij?
Een keuze kunnen maken en lekker aan het tekenen geslagen? Deel je werk via Facebook of Instagram  met #buschvanderworp. Wij zijn benieuwd!

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Verwante artikelen