Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Beginnen met Alcoholmarkers Copic vs Promarker of Graph'it Markers?

In onze winkel horen we veel vragen over Copic markers, Promarkers, Alcoholmarkers en het verschil tussen deze soorten stiften. Goede reden voor ons om een blog te maken over één van de meest populaire producten van de webwinkel. Deze markers met inkt op alcoholbasis worden al jaren gebruikt door productontwerpers, architecten, interieur ontwerpers, comictekenaars en illustratoren. Onze markers op alcohol basis zijn betrouwbaar en gaan lang mee. Door de speciale inkt, kun je veel lagen over elkaar heen zetten. Zónder dat je het papier beschadigd. 

In deze blog gaan we het hebben over (klik op de link om direct door te scrollen):
-markerpapier
-de verschillen tussen copic, Promarker en andere merken als Graph-It
-blenden met je markers
-handige asseccoires die zeker van pas komen!

 

Marker papier

Om te beginnen heb je papier nodig wat niet vlekt, bleedproof marker papier. Bleedproof wil zeggen dat wanneer je je markerpunt op het papier houdt, er géén vlek ontstaat. Én dan het ook niet doordrukt. Er zijn verschillende soorten papier die je kunt gebruiken, Sommige mensen tekenen graag op Bristol papier, of het Perfect colouring paper. Maar, het meest populair is toch het Bleedproof markerblok van Promarker of het Copic Markerpapier.

Sensebook Dummy A5

sensebook-dummy-a5alcohol-markers-copic-promarker-schetsboekfvKmviDtpfQsn

Bij de Sensebook Dummy zien we dat de inkt lang nat blijft en daardoor wat langer vloeit. Op dit bijzondere papier knallen de kleuren! De blend met de donkere kleur is wat minder egaal. Wat het papier uniek maakt, is dat het een gebonden boekje is wat je makkelijk mee kunt nemen. In dit boekje is het wel iets lastiger om egale kleurvlakken te creëren. Door de samenstelling van het papier blijft de inkt langer nat, handig om te mengen en wat schetsmatiger te werken, maar meer kans op vlekken. Daarnaast willen reeds gedroogde kleuren bij een tweede laag (met een nieuwe kleur) deels weer oplossen, lastig omdat het iets anders werkt, maar ook mooi om toch nog een mooie kleurovergang te creëren. 

Canson Bristol papier 250gr

bristol-canson-papier-marker

Bristol papier is een papiersoort die gemaakt wordt door verschillende merken, wij hebben het Canson Bristolpapier van 250gr getest. Het papier is betaalbaar en lekker dik. Het maken van een egaal kleurvlak én het blenden met een donkere kleur gaat super goed op dit papier. Wat wél opvalt is dat de kleuren minder fel zijn dan bij de Sensebook of Markerpapier.

 

Perfect Colouring Paper

perfect-colouring-coloring-paper-papier-marker-alcohol-copics

Perfect Colouring papier is verkrijgbaar in A4 en A3. In pakjes van 10 of 50 losse vellen. Doordat het papier super glad is, kun je er goed op tekenen met alcohol markers. Het papier is 250gr dik en daardoor is dit papier geschikt voor als je originelen wilt verkopen of commissions gaat maken. Het papier is super wit, waardoor je een neutrale witte achtergrond hebt. Wanneer je meerdere lagen maakt met je markers, zien we dat de inkt een beetje korrelig wordt bij de donkere tonen. Ook moet je écht twee keer over een oppervlak heen als je de marker strepen weg wil.

Copic Markerpapier / Promarker papier

promarker-copic-markerpapier-paper-papier-marker-alcohol-copics

Markerpapier is natuurlijk speciaal gemaakt voor alcoholmarkers zoals Copic, Promarker of Brushmarker. Wij verkopen het markerpapier van Promarker en het Copic markerpapier blok. Verkrijgbaar in A4, A3 of als supergrote A2! Dit papier is erg dun, 70gr of 75gr. Maar, aan de achterzijde is een speciale coating aangebracht waardoor het niet of nauwelijks doordrukt. We zien in de de inkt op dit papier nog een beetje 'vloeit'. Dus, je strepen trekken gauw weg. Ook kun je goed een geleidelijke kleurovergang maken. Met dit papier moet je alleen oppassen dat je niet per ongeluk op de achterkant gaat tekenen!

Hieronder zie je tests op verschillende passende papiersoorten. We hebben met de beitelpunt van een promarker kleur aangebracht. Onderaan hebben we 1 laag kleur aangebracht, hier zie je nog de strepen van de stift. In het midden zijn we een tweede keer overheen gegaan met dezelfde kleur. Je ziet dat de strepen wegtrekken en het een bijna egaal oppverslak wordt. Bovenin hebben we een kleurovergang gemaakt met een tint die wat donkerder is.

 

bristol-papier-canson-sensebook-markerpapier-perfect-colouring-test-blog

 


Waarom kun je beter niet tekenen op printerpapier of standaard tekenpapier? 

Gewoon printerpapier is om verschillende redenen niet geschikt voor je alcoholmarkers. Het papier is erg dun en veel minder glad dan Bristol, Perfect colouring paper of Markerpapier. Hierdoor drukt de inkt gemakkelijk door het papier heen. Daarnaast zie je hieronder hoe de inkt ook 'horizontaal bloedt'. Dit betekent dat het papier erg zuigend is en dus de inkt uit je stift zuigt. Hierdoor is het lastiger om een mooi ontwerp te maken op printpapier. Maar, je stiften gaan door het zuigende papier ook nog eens sneller leeg. Dat is ook nog eens zonde van je mooie markers.

bloeden-bleed-marker-copic-printerpapier-printpapier-markerpapier

 

Wat is het verschil tussen verschillende alcohol stiften?

In onze winkel verkopen we alcohol marker van drie verschillende merken. We verkopen de betaalbare Promarker en Promarker Brush, de hoge kwaliteit Copic markers in drie soorten en de nog onbekende Graph-it Marker. Zowel de Promarker, Copic als Graph-it zijn goede kwaliteit markers met consistente kleuren en goede kwaliteit inkt. 

Promarker

promarker-blog-alcohol-marker-test-blenden

De promarker is de meest voordelige Alcoholmarker. Geschikt voor beginners én gevorderden. Promarkers hebben aan 1 kant een beitelpunt voor grote vlakken en schaduwen. Aan de andere kant heeft de promarker een precisiepuntje. Deze is handig voor details, outlines en het maken van hulplijnen. De promarker is verkrijgbaar in 160 verschillende kleuren. Zo is er bijna altijd een donkerdere of lichtere tint om goed mee te blenden. Verderop in deze blog lees je meer over blenden. Wanneer je promarker na uren tekenplezier op begint te raken, zul je een nieuwe moeten kopen. Promarkers zijn ook verkrijgbaar in veel verschillende leuke sets. Je hebt Promarker sets van 6, 12, 24, 48 of zelfs 96 stuks. Maar, je kunt bij ons ook in één keer alle promarkers bestellen.Het enige nadeel van de promarker ten opzichte van bijvoorbeeld Copic of Graph-it, is dat de kleuren niet gegroepeerd zijn op nummer, maar op naam. Zo blend je bij Promarker de kleur Cocktail Pink goed met Antique Pink omdat deze kleuren dicht bij elkaar in de buurt liggen. Op onze website hebben we het je makkelijk gemaakt en de markers onderverdeeld in kleurgroepen. Zo vind je bijvoorbeeld alle rode promarkers terug in één pagina.

 

Promarker Brush

brushmarker-promarker-brush-blog-alcohol-marker-test-blenden

De Brushmarker of Promarker Brush is een populaire variatie op de standaard promarker. De Promarker Brush heeft ook een beitelpunt, maar wat de marker bijzonder maakt is de stevige penseelpunt aan de voorkant. Hierdoor kun je met beide kanten blenden en is deze stift geschikt voor het maken van levendige kleurvlakken. De Promarker Brush is beschikbaar in 75+ kleuren. Uitproberen? Kijk eens bij de verschillende handige sets.

 

Copic Classic Marker

copic-classic-brush-blog-alcohol-marker-test-blenden

Copicmarkers worden beschouwd als de beste alcoholstiften in de wereld. Al jarenlang zijn de vierkante powerstiften razendpopulair en er komen ook steeds meer sets en asseccoires voor de Copic marker. De Copic Classic is de klassieke standaard marker waar Copic mee is begonnen. Aan één kant een beitelpunt, en aan de andere een kleine precisiepunt voor details en omlijningen. De achterkant gebruik je het beste voor het blenden. De Copic marker is verkrijgbaar in een super groot kleurenpalet van 358 verschillende kleuren. Bovendien zijn al deze kleuren ook nog eens navulbaar. Met één navulling kun je je Classic Marker tot 9 keer bijvullen! Copic heeft een enorm overzichtelijk kleursysteem, waarbij alle kleuren zijn onderverdeeld in hoofdkleuren, groepen en tintnummers. Zo zie je in één oogopslag welke tinten je met elkaar kunt blenden en hoeveel lichtere en donkerdere tinten je uit kunt kiezen. 

 

Copic Sketch Marker

copic-sketch-brush-blog-alcohol-marker-test-blenden

De Copic Sketch marker is een marker van Copic die op een aantal punten best wel verschilt van de Classic. Het eerste wat opvalt is de vorm. Waar de Classic vierkant is, heeft de Sketch een ergonomische ovale vorm. We horen vaker dat mensen vinden dat de Sketch lekkerder in de hand ligt. De Sketch heeft net als de Classic een beitelpunt, maar aan de andere kant vind je een hoge kwaliteit brush penseelpunt. Hiermee kun je meer schilderachtig tekenen dan met een precisiepunt. De Sketch en de Classic zijn beide verkrijgbaar in verschillende sets en in 358 losse kleuren. Wist je dat je ook een andere punt op je Copic Sketch kunt zetten? Zo kun je je sketch combineren met een Standard Fine nib en kun je ineens óók de kleinste details maken.

Copic Ciao Marker

copicciao-ciao-marker-brush-blog-alcohol-marker-test-blenden

De nieuwste toevoeging aan het Copic assortiment is de kleinere Ciao Marker. Dit is een voordelige marker, maar dan met de consistente kwaliteit van Copic. De Ciao is een wat kleinere stift, daardoor zit er bijvoorbeeld iets minder inkt in. Maar, je krijgt er een hoop voor terug. Zo heeft de Ciao standaard een beitelpunt én de populaire Brushpunt die je ook kent van de Sketch marker. Wist je dat je de Ciao, net als de classic en de Sketch, óók kunt navullen? Met één Various ink flacon kun je je stift wel 15 keer bijvullen.  Wanneer je marker leeg is, kun je deze met een navulling tot wel 14x navullen! Zo wordt Copic wel heel betaalbaar. 

 

Graph-it Marker

grapit-graph-it-brush-blog-alcohol-marker-test-blenden

Graph'it markers zijn uitstekende voordelige markers op alcoholbasis met twee verschillende punten. Een beitelpunt en een kleine stiftpunt. De Graph-it marker is in Nederland nog een beetje onbekend. Je ziet ze steeds vaker terug bij beroepsopleidingen en scholen. Deze stift heeft een iets helderdere inkt dan de Promarker maar is voordeliger dan Copic. Het zit qua kwaliteit tussen beide in. De Graph-it heeft een overzichtelijk genummerd kleursysteem en is verkrijgbaar in 166 heldere kleuren.

 

Hoe kun je blenden met een alcohol Marker?

Blenden houdt in dat je een soepele overgang creëert tussen twee kleuren. Er zijn meerdere blendtechnieken, de mooiste resultaten krijg je als je gebruik maakt van de Colourless Blender. veel informatie daarover kun je terugvinden in het boek Alles over de Copic Marker. Wanneer je aan de slag gaat met alcoholmarkers, hou dan in je achterhoofd dat je prima meerdere lagen over elkaar kan zetten, zonder dat het papier kapot gaat. De alcohol tast het papier bijna niet aan. Om een soepele kleurovergang te maken moet je soms snel werken, voordat de inkt opdroogt. Als je al weet welke kleuren je wil blenden, haal je vast de dop van de stift. Zo kun je 'm er snel bijpakken. Om goed te blenden heb je wat handigheid nodig, schrik niet als het de eerste paar keer nog niet helemaal goed gaat. En let goed op dat de kleuren dicht bij elkaar in de buurt zitten. Hieronder laten we een basistechniek van het blenden zien. Wil je meer lezen over welke tinten goed met elkaar blenden? Lees meer hierover in onze blog over Copic kleurcodes.

blenden-voorbeeld-stap1-promarker-copic-hoe-moet-ik-stap-voor-tutorial-blog-uitleg

1: Je brengt de eerste kleur aan, niet schrikken als je strepen ziet, die gaan we bij de volgende stappen wegpoetsen. Je begint met blenden altijd met de lichtste kleur, als basiskleur. In het voorbeeld hebben we een B95 Copic Ciao gebruikt.

blenden-voorbeeld-stap2-promarker-copic-hoe-moet-ik-stap-voor-tutorial-blog-uitleg

2: Met je basiskleur (B95) ga je in ronde poetsbewegingen over je kleurvlak heen. Je ziet dat de strepen verdwijnen en de inkt een beetje gaat glimmen. Dit betekent dat de inkt nog nat is.

blenden-voorbeeld-stap3-promarker-copic-hoe-moet-ik-stap-voor-tutorial-blog-uitleg
3: Terwijl de inkt nog nat is, pak je snel je donkere kleur. In dit voorbeeld gebruiken we B99. Hier zet je aan de onderkant wat inkt op papier. De kleur zit in dezelfde kleurgroep en is daardoor goed te mengen. 

blenden-voorbeeld-stap4-promarker-copic-hoe-moet-ik-stap-voor-tutorial-blog-uitleg

4: Met de lichtere kleur (B95) trek je de donkere kleur naar het lichte toe. Het is niet erg om meerdere keren over hetzelfde stuk heen te gaan.

blenden-voorbeeld-stap5-promarker-copic-hoe-moet-ik-stap-voor-tutorial-blog-uitleg

5: Aan de onderkant voeg je nog wat donkere inkt toe, en ook deze trek je met je stift naar het midden toe. De inkt vloeit nog een beetje en droogt niet direct in. Het kan een paar seconden duren voor je het uiteindelijke resultaat ziet.

 

Hoe kan ik Highlights aanbrengen met alcoholmarkers?

Alcohol stiften zoalc Copic, Promarker of Graph-it kun je in meerdere lagen aanbrengen, maar hierdoor wordt je tekening ook steeds donkerder. Met de markers kun je een vlak niet zo goed weer lichter maken. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld aquarel. Daarom kun je het beste je tekening opzetten met lichte basiskleuren. Om vervolgens steeds iets donkerdere tinten toe te voegen. Je kunt je ontwerp wél extra laten knallen door highlights aan te brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de witte Uni Signo gel pen. Zo kun je gemakkelijk meer diepte en contrast aanbrengen.

uni-signo-witte-gelpen-gel-pen-markers

 

Hoe kun je je stiften het beste opbergen?

opbergen-markers-alcohol-copic-promarker

Als je een mooie verzameling stiften hebt, wil je ze natuurlijk óók mooi bewaren. Alle stiften in deze blog kun je het beste liggend bewaren. Zo bewaren we ze óók in onze winkel. Daarnaast zijn er verschillende manieren om je verzameling overzichtelijk op te bergen. Voor Copics hebben we diverse lege acryl displays, die kun je zelf vullen met je markers. Hiermee zie je in één oogopslag welke kleuren je hebt. We verkopen ook de veelzijdige etuis van Sensebag. Deze hebben speciale vakjes voor wat dikkere stiften, ideaal voor Promarkers of Copic Sketch of Classic. Ze vallen er niet uit en je kunt je stiften ook nog eens handig meenemen. Verkrijgbaar in naturel en zwart.

Heb jij de gratis lege kleurenkaarten al gedownload?

>> Download gratis de Copic Classic, Sketch & Ciao kleurenkaart
>> Download gratis de Promarker & Brushmarker kleurenkaart
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.

Verwante artikelen
senseBAG wallet 36 BLACK senseBAG wallet 36 BLACK
19.80
Actie
Actie
Copic Ciao set, 72 kleuren set A Copic Ciao set, 36 kleuren set A
156.60 196,20