Is Daniel Smith echt een super kwaliteit aquarelverf?

Is Daniel Smith echt een super kwaliteit aquarelverf?

Wij hebben deze aquarelverf zelf uitvoerig getest, en volgens ons is het antwoord een overtuigende: Ja! In dit blog leggen we je uit waarom Daniel Smith echt een topmerk is, wat de verschillende soorten kleuren zo fijn maken om mee te werken, en wat je nodig hebt voor een ultieme schildervaring met Daniel Smith’s aquarelverf!

 



Welk merk moet je kiezen?

Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van wat jouw niveau en budget is. Ben je een beginner? Dan hebben wij in onze winkel een aantal fijne merken die in kwaliteit heel mooi zijn om mee te beginnen. Kijk maar eens bij ons volledige aquarelverf assortiment. 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij deze keuze? Lees dan eerst eens ons blog 'Alles over aquarel - Voor beginners en gevordenen'

Ook hebben wij een youtubevideo gemaakt voor de beginner: 'Alles wat je moet weten over aquarelverf' 

Ben je op zoek naar aquarelverf met de mooiste, levendige en lichtechte pigmenten? Wij vertellen je waarom Daniël Smith dan een uitstekende keuze is!



Een aquarelverf van kunstenaarskwaliteit bevat een hoog gehalte van pigmenten en minder bindmiddel. Deze formule zorgt ervoor dat kleuren levendiger zijn én blijven. Ook bij het mengen van de kleuren zal de kwaliteit en lichtechtheid goed zijn bij goede kwaliteit aquarelverf. In de professionele aquarelverfwereld wordt Daniël Smith vaak genoemd als één van de beste of zelfs de allerbeste. Niet zo gek wanneer je leert dat deze aquarelverf vol pigment van hoge kwaliteit zit. Deze kwaliteit is tijdens je gehele schilderproces zichtbaar: vanaf het moment dat de verf uit de tube komt tot aan het opgedroogde eindresultaat: de kleuren blijven bijzonder helder.

In totaal heeft Daniel Smith meer dan 250 kleuren(!) aquarelverf, ontzettend veel dus. Om je een weg te banen tussen deze hoeveelheid kleuren en te bepalen waar te beginnen, is het goed om te weten dat de kleuren zijn onderverdeeld in drie verschillende categorieën: Extra Fine, Primatek de Luminescence. 

Extra Fine

Deze reeks bestaat uit 175 basiskleuren. Al deze basiskleuren zijn gemaakt van de fijnst gemalen pigmenten, vandaar de titel. Deze verf bestaat enkel en alleen uit pure pigmenten en arabische gom, dus er zijn geen extra vulmiddelen aan toegevoegd. Voor jou als schilder betekent dit dat de verf een egale kleur-samenstelling heeft, waardoor de kleuren levendig en consistent op je papier verschijnen.


Iedere schilder weet dat kleuren over het algemeen wat grauwer of grijzer kunnen worden wanneer ze met elkaar gemengd worden. De Extra Fine collectie van Daniel Smith verliezen hun kwaliteit niet wanneer je ze met elkaar mengt, door de pure samenstellingen!

Een goed voorbeeld van een kleur met prachtig pigment is Opera Pink: Je kunt met de intense kleuren als deze sterke contrasten creëren. De intensiteit geeft op zichzelf natuurlijk al een prachtig resultaat, maar betekent voor jou ook dat je de verf spaarzaam kunt gebruiken omdat je maar een beetje nodig hebt om tot een sterk resultaat te komen.



Primatek kleuren (mono pigment)

Ook de kleuren in de Primatek collectie hebben een extreem hoog pigmentgehalte en dus enorm veel kleurkracht, maar er is in deze collectie meer bijzonders aan de hand. De pigmenten in de Primatek verf komen van over de hele wereld en komen letterlijk uit de aarde: de pigmenten komen namelijk uit natuursteen! Het pigment poeder in de Primatek-kleuren is minder fijn gemalen dan die in de Extra Fine collectie. Toch betekent dit niet een mindere kwaliteit. Wat wel? Bizarre texturen en korrelige diepten, letterlijk. De pigment-deeltjes vallen namelijk uit elkaar en gaan een beetje ‘hun eigen leven leiden’ zodra ze vermengd worden met water, wat tot spectaculaire en magische effecten in je aquarellen zorgt. Een goed voorbeeld van dit granulerende effect geeft de kleur Moonglow.


Meestal worden grijstinten gemaakt van een zwart basispigment, vermengd met andere kleuren. Bij Moonglow ligt dit anders: Geen makkelijk zwart, maar drie sterk verzadigde pigmenten bij elkaar: blauw, rood en een beetje groen.
► Het blauwe en het groene pigment werken granulerend: de ultrakleine pigmentdeeltjes vallen uit elkaar bij vermenging met water.
► Het rode pigment is een niet-granulerend, verzadigd en licht transparant rood. Je zult zien dat de pigmentdeeltjes wat ‘door elkaar gaan zwemmen’ op je papier. Je kunt deze kleur perfect gebruiken voor het creëren van schaduwpartijen of een schemerende lucht. 

Luminescence: Lichtgevende of reflecterende kleuren

Evenals de Primatek serie bestaan de kleuren uit de Luminescence collectie uit natuurlijke materialen, maar ze geven bijzondere licht en glans-effecten, zoals geen enkel ander aquarelverf merk heeft. Deze Luminescence collectie valt weer op te delen in de volgende soorten: 
Iridescent: Kleuren met een metallic glans, zoals goud, zilver en brons, maar ook een aantal andere tinten zoals Ruby en Sapphire.
Interference: Deze transparante kleuren kun je beschrijven als parelmoer. Ze geven een glinsterende reflectie en de kleurweergave wordt beïnvloed door het licht waardoor ze, afhankelijk van de kijkhoek, verschillende tinten weergeven.
Duochrome: Deze kleuren bestaan uit twee verschillende kleurpigmenten, zoals bij de Primek. Ze zijn gemaakt van mica-pigmenten: dat zijn dunne transparante microdeeltjes. Deze deeltjes zijn weer bedekt met sterk reflecterende metaaloxiden: wat voor die sterke en bijzondere glans zorgt.

De Luminescence kleuren komen heel mooi tot hun recht op donkere ondergronden. Dat komt omdat de oplichtende deeltjes in de pigmenten een hoog contrast vormen met een donkere achtergrond, waardoor ze mooier naar voren komen. Kijk eens bij ons zwarte of gekleurde aquarelpapier!
Een andere tip: Meng de Interference-kleuren eens met een Extra Fine of Primatek kleuren voor een subtiele glans.

 
Toegegeven: Het kan best een uitdaging zijn om deze speciale kleuren te gebruiken in je aquarellen, en ze zijn niet per se bedoeld om klakkeloos toe te passen. Maar wanneer je denkt aan onderwerpen als insecten, schubben, veren, metalen, of waterglans, begrijp je dat de letterlijke glans vanuit de Luminescence collectie goed van pas kan komen bij optische uitdagingen.

Bedenk je maar eens hoeveel lichteffect je kunt maken bij een spinnenweb met glinsterende dauwdruppels, of smeltend ijs in de zon. Het glanzende effect van de Luminescence kan een realistische draai geven aan highlights die je normaal gesproken misschien zou willen creëren met wit-tinten. Je hebt maar een klein beetje nodig om deze plekken van licht te laten stralen. Oefening baart kunst!

 

Losse tubes of sets?

Als je al een tijdje met aquarelverf schildert of al ervaring hebt met de verf van Daniel Smith, weet je misschien beter welke kleuren je nodig hebt en is het fijn dat alle kleuren in losse tubes beschikbaar zijn. Ben jij een schilderaar met een specifieke voorkeur voor thema’s? Schilder je bijvoorbeeld voornamelijk natuurtaferelen, of gebruik je juist voornamelijk de meest felle kleuren? Dan kan een set voor jou handig zijn.  De meeste sets van Daniel Smith zijn speciaal samengesteld door professionele kunstenaars met verstand van kleurgebruik. De sets zijn naar de desbetreffende kunstenaars benoemd.



Napjes of tubes?
Sets van Daniel Smith zijn er in tubes en napjes. Welke soort set jij kiest, hangt erg van je voorkeur af. Het voordeel van napjes is dat je de verf duurzaam gebruikt: Erg gaat geen overtollig verf verloren omdat je niet meer gebruikt dan je nodig hebt. Het napje droogt namelijk weer op, maar is de volgende keer klaar voor gebruik bij toevoeging van water. Kies voor napjes als je heel precies je verf wil doseren en werkt op een klein of middel formaat papier. Napjes zijn ook handiger om mee te nemen.
Het voordeel van aquarelverf in tubes is dat je de verf geconcentreerder kunt aanbrengen. In tegenstelling tot napjes, hoef je de verf namelijk niet te activeren, maar alleen een beetje te verdunnen. Het is bij het gebruik van tubes wel handig om een geschikt palet te gebruiken. Een porseleinen palet werkt voor aquarelverf het prettigst, omdat de verf makkelijk van het porseleinen materiaal te wassen is. De helder-witte kleur van het porselein geeft je kleuren bovendien de meest realistische weergave op je palet.



Schilderbenodigdheden

Penselen: Voor aquarelverf bestaan er speciale penselen. De haren van aquarel penselen zijn zacht en nemen veel water op. Penselen die bedoeld zijn voor acrylverf, hebben vaak flexibele en stevige haren die minder water opnemen. Deze verfsoort is dikker en pasteuzer, en daarom is een steviger penseel makkelijker om de verf over je papier te verplaatsen. Een mooi voorbeeld van een goed aquarelverf penseel is de Soft Aqua van Raphael. Deze penselen zijn gemaakt met imitatie eekhoorn haren, die nóg meer verf opnemen dan de imitatie marterhaar. Hierdoor zijn ze super voor bijvoorbeeld het maken van kleurvlakken. Voor precies lijnwerk zijn de haren echter wat te zacht.
Daarvoor kun je beter kijken bij de Da vinci Casaneo penselen. Je kunt met deze penselen hele dunne lijntjes zetten en na een dikke lijn komen de haren weer mooi terug in vorm, klaar voor eventueel precisie werk. Een veelzijdig penseel waarmee je veel kunt variëren in lijndikte.
Wil je meer weten over aquarelpenselen en hoe je deze gebruikt? Lees dan eens ons blog:
‘De mooiste synthetische penselen voor aquarelverf’!
33


Papier: Voor aquarelverf is speciaal aquarelpapier nodig voor mooie eindresultaten. Het papier moet dik genoeg zijn, anders gaat het bobbelen of de verf drukt door, vanwege de hoge hoeveelheid water die je nodig hebt. Ook is het prettig als je papier het water goed kan opnemen, zodat het op een mooie manier in het papier trekt. In onze winkel vind je veel verschillende varianten. Ben je op zoek naar simpel, betaalbaar papier? Dan is Canson aquarelle wellicht iets voor jou. De prijs/kwaliteitverhouding van dit papier is heel goed, net als bij het papier van Terschelling van het merk Schut, die in kwaliteit net een stapje hoger zit. Zoek je professioneel papier van hoogwaardige kwaliteit? Kijk dan eens bij ons assortiment van Arches. Dit papier wordt zo gemaakt dat de verf gelijkmatig uitloopt op het papier. Je hebt de keuze uit verschillende formaten en texturen: Fijne of grove textuur, of extra glad (satijn).


Bonustip:

Dot Cards! Een handig product om de aquarelverf uit te proberen voordat je complete tubes of sets aanschaft. Een dot card is een vel waar alle kleuren aquarelverf in stippen zijn aangebracht. Zodra je hier water aan toevoegt, activeert de verf en kun je hem testen. Het is trouwens verbazingwekkend hoeveel verf je hier daadwerkelijk vanaf kunt halen, omdat de pigmenten van Daniël Smith zo krachtig zijn!

Wij verkopen diverse dot cards. Een mooi voorbeeld van een rijk palet aan kleuren van Daniel Smith is de  Watercolor Confetti 36 dots.

 



Wil je meer weten over het toepassen van Daniel Smith's aquarelverf? In deze video geeft Erwin een uitgebreide demo:
TEST IS DANIEL SMITH ÉCHT DE BESTE AQUARELVERF? Duochrome, PrimaTek, Iridescent, Moonglow

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.