Welkom bij dit uitgebreide blog over de olieverf van Old Holland! Je leest hier hoe deze bijzondere olieverf van superkwaliteit is ontstaan, wat 'm zo ontzettend geliefd maakt en hoe je ermee aan de slag gaat. Ben jij een net beginnend olieverfschilder en wil je eerst eens wat meer weten over olieverf? Lees dan ons blog: Olieverf voor beginners in 3 stappen.
Old Holland is een olieverfmerk met een rijke geschiedenis. De uitvindingen, verbeteringen en aanpassingen in het productieproces van deze olieverf schetst een interessant verhaal. Toen de schilderkunst in de 17e eeuw tot bloei kwam, steeg de vraag naar schilderijen en goede schilders, en daarmee dus ook de vraag naar olieverf.
We staan in dit verhaal aan het begin van de Gouden Eeuw, die een aantal grote Nederlandse schilders als Rembrandt en Vermeer met zich mee bracht. De Nederlandse schilderkunst zette in deze tijd haar eerste grote stappen en begon op te bloeien.
Duik mee in de geschiedenis!
Rond 1650 werd de olieverfkunst al zodanig omarmd dat schilders hun kennis over schildertechnieken én verfproductie overdroegen op de volgende generatie. In deze tijd was het typerende voor getalenteerde schilders met een eigen atelier, om een 'gezel' in dienst te nemen. De gezel was verantwoordelijk voor het mengen van kleuren en leerden van hun meesters alle aspecten van de schilderkunst. Bekwame gezellen met veel ervaring konden zo weer zelf meester worden en hun eigen atelier starten, als een soort nieuwe schildergeneratie.
De geboorte van Old Holland olieverf ontstond in 1664, gestart door oude Hollandse meesterschilders. Vandaag, eeuwen later, wordt nog altijd hetzelfde basisrecept gebruikt voor het maken van deze olieverf, maar dan met de nieuwste technologieën.
Rond 1710 ontstond er langzaamaan een markt in olieverf. Vanaf nu kochten verfmakers hun pigmenten bij speciale handelaars om te gebruiken in de traditionele recepten die bewaard waren gebleven. Wel worden er nu harsen toegevoegd aan het recept, om de kleurintensiteit te vergroten. Verf die klaar was werd in varkensblazen gevuld en verkocht aan schilders. In 1750 werd een nieuw ingrediënt toegevoegd aan het recept om de kwaliteit van olieverf verder te ontwikkelen: Koudgeslagen lijnolie. Deze toevoeging hielp om de eerste persing van de verf optimaal te laten drogen.
Door de verbeteringen van het recept beginnen nu ook bekende schilders verf te kopen, in plaats van ze zelf te mengen in hun atelier. Op dit moment telde Old Holland 18 verschillende basiskleuren.
Weg met de varkensblaas In 1841 werd de handige knijpbare zinken verftube uitgevonden door de Amerikaanse portretschilder John Goffe. Dankzij deze geraffineerde uitvinding bleven de pigmenten langer mooi én droogde de verf minder snel uit. Het bijzondere gevolg? Schilders konden nu lekker in de open lucht schilderen! Het resultaat was dat er nu steeds meer schilderijen met landschappen ontstonden.
Op de markt
Rond 1905 is het zover: Old Holland krijgt te maken met serieuze bedrijfsvoering en krijgt nu echt naam. Albert Roelofs volgt zijn vader op als hoofd van het bedrijf: De Oudt Hollandse Olieverwen Makerij, in Scheveningen. Roelofs blijft oude recepten gebruiken maar zet hiervoor een chemicus in. Zelf begint hij met het geven van schildersles: en wel aan koningin Wilhelmina en prinses Juliana!
In 1982 neemt Theo de Beer het bedrijf over en verhuisd ermee naar Driebergen. Vanaf dit moment werd het merk Old Holland echt een begrip te worden in de olieverfwereld: Over de hele wereld worden er lezingen gegeven over verfsoorten, hun kwaliteiten en samenstellingen. Drie jaar later bestaan er al 168 olieverfkleuren, inclusief lichtvaste pigmenten. Het merk geeft de olieverf maximale pigmentconcentratie, wat een nieuwe intensiteit en kleurkracht heeft die nog niet eerder werd gemaakt. Old Holland is nu echt een volwassen topmerk olieverf!
De kwaliteit stond nu vast, maar vanaf 2014 werd ook duurzaamheid een belangrijke focus voor Old Holland. Het productieproces werd milieuvriendelijker, fabrieken worden voorzien van duurzame ledverlichting en op het dak van het bedrijf liggen zonnepanelen.
Vandaag
Old Holland blijft hun olieverf ontwikkelen. Het laat zich inspireren door schilderijen van oude Nederlandse meesters, die nu nog te bewonderen zijn. Old Holland focust zich dan ook op duurzame verf: kleuren die over weer een aantal eeuwen nog steeds in hun kracht staan.
Zoals het bedrijf zelf aangeeft, wordt de traditie in het maakproces versterkt door technologie, en technologie groeit. Op deze manier wordt het productieproces steeds verder verfijnd en verbeterd. Voor jou betekent dit dat je schildert met een mix van de beste traditionele kleuren en beste pigmenten, die gegarandeerd lichtvast zijn en helder, intens en krachtig op je schilderij komen te staan.
Wat maakt Old Holland tegenwoordig die topkwaliteit?
► Het productieproces wordt gefocust op de combinatie van de allerbeste ambachtelijke toepassingen en technologische kennis.
► Om de kwaliteit van de verf te controleren, controleert Old Holland hun verfkleuren verschillende keren op willekeurige momenten tijdens en na het productieproces.
► Sommige traditionele pigmenten zijn van zichzelf niet lichtvast, en deze pigmenten worden vervangen door nieuw ontwikkelde alternatieven.
► Nieuwe kennis over technologie in het productieproces wordt vergaard door overleg met kunstenaars van over de hele wereld. Ervaring geeft informatie!
► Er worden strenge eisen gesteld aan de gebruikte pigmenten: Het kunnen weerstaan van licht en lucht, ze moeten voldoen aan het perfecte dekkingsvermogen, en er moet een specifieke pigmentdispersie zijn. Dit is een specifieke fijnheid waartoe het pigment wordt vermalen, die verschilt per kleur. Het dekkingsvermogen wordt gemeten in pigmenten per gram. Een vierkante meter van een oppervlak wordt bedekt en er wordt streng gecontroleerd op de juiste kleurdekking óf transparantie. Deze dekking hangt af van de structuur van kristallen die het pigment vormen, en daardoor kan de dekking per kleur verschillen.
► Er wordt gebruikt gemaakt van vaste formules die de balans tussen de hoeveelheid olie en pigment. Deze formules zorgen ervoor dat per 100 gram pigment, de juiste hoeveelheid olie wordt toegevoegd als bindmiddel.
► Old Holland biedt ook hun eigen uniek gemengde kleuren, zoals Schevenings Blauw: Deze kleur is uniek in de olieverfwereld en wordt alleen gemaakt door Old Holland.
De juiste kleuren kiezen: Sets of losse tubes?
Olieverf van Old Holland is verkrijgbaar in 168 verschillende kleuren. Deze zijn te koop in tubes van 40ml. Zo blijft het aanschaffen van een enkele tot een paar nieuwe kleuren betaalbaar. De tubes zijn voorzien van een handgeschilderde strook, zodat je precies weet hoe de kleur uit de tube komt. Natuurlijk staat de kleurtitel ook op de tube. Op de kleurkaart van Old Holland olieverf kun je precies zien hoe alle kleuren heten en ook hoe transparant of dekkend het pigment is. Dit laatste kun je zien aan het vierkante icoontje. Bekijk hier Old Holland's kleurenkaart!
Heb je een voorkeur voor een specifiek kleurenpalet, of wil je eens een ander palet kleuren uitproberen dan je gewend bent? Dan zijn er ook diverse sets om uit te kiezen. Schilder je graag landschappen, of is dit een thema die je wil uitproberen net als de oude meesters in de gouden eeuw? Bekijk dan eens deze set: de landschap-set met speciaal samengestelde kleuren om de natuur op je doek te krijgen. Wil je Old Holland voor het eerst uitproberen? Misschien is deze set met de 6 basiskleuren dan wel iets voor jou.
Schilderen met materialen van topkwaliteit
Bij de prachtige kwaliteit van Old Holland, is het gebruiken van hulpmiddelen en een ondergrond van soortgelijke kwaliteit natuurlijk het fijnst. De olieverf van Old Holland staat bekend om de uitstekende duurzaamheid van de verf, en dan wil je graag schilderen met materialen met deze eigenschap. In onze winkel en webshop kun je kiezen uit verschillende kwaliteiten penselen en paletmessen, schildersdoeken en mediums. Hierbij de állerbeste even op een rijtje!
Natuurlijke oplosmiddelen
Als oplosmiddel bij je olieverf kun je kiezen voor terpentine. Van dit middel weten we dat het niet zo best is voor de gezondheid en ook niet voor het milieu. De dampen zijn schadelijk bij inademing en voor je gootsteen. Als gezonder alternatief verkopen wij Gamsol. Eigenlijk hetzelfde middel, maar dan puurder geraffineerd. De schadelijke en geurende ingrediënten zijn weggelaten. Wat overblijft is een neutrale terpentine van de puurste soort. Gamsol gebruik je op je olieverf en schildermedium mee te verdunnen. Het is ook geschikt om je penselen mee te reinigen of zelfs om je potloden op was- of oliebasis mee te verdunnen.
Gamsol van Gamblin koop je bij ons in 125, 500, 1000 mililiter of zelfs 3,76 liter.
Voor wie meer wil weten over (het gebruik van) Gamsol, hebben wij een blog geschreven: Gamsol vs terpentine: Wat is de Beste Keuze?
De mooiste penselen
Ook over penselen van de beste kwaliteit kunnen we je adviseren. De keuze voor het geschikte penseel, hangt af van de manier waarop je schildert. Penselen met stevige varkensharen worden veel gebruikt voor olie- en acrylverf. De haren zijn stevig en veerkrachtig en nemen veel verf op. De Raphaël D’artigny is hierbij de topper. De haren van dit penseel zijn interlocked gebonden en gaan dus niet uiteenstaan. Zo blijft het penseel lang in vorm.
Een andere favoriet van ons is de Raphaël Textura. Dit stevige synthetische penseel is heel geschikt wanneer je met klodders verf wilt schilderen; wat je met de stevige textuur van Old Holland uitstekend kunt doen. De Raphael Textura 860 verkopen we ook veel voor het schilderen van de handtekening of kleine details met (medium) dikke verf.
Als je gebruik wil maken van subtiele overgangen en een minder zichtbare penseelstreek kun je beter kiezen voor een penseel met zachtere haren. Marterhaarpenselen zijn de zachtste optie voor olieverf. De Raphaël Kolinsky Gold is een top penseel voor degene die graag realistisch schildert met zachte overgangen. Voor dit penseel zijn de allerbeste haren van de marter uitgekozen.
Liever een natuurvriendelijker penseel?
De Raphaël Precision is ons meest populaire zachte penseel voor olieverf (ook voor acrylverf) en is gemaakt van imitatie marterhaar van hoge kwaliteit. Je kunt de Precision bij ons verkrijgen als rond, plat met lange haren, plat met korte haren, kattentong, sleper en waaier.
Voor de meest subtiele olieverfschilder verkopen wij tot slot ook de Raphaël Kaerell. Dit is een synthetische penseel met superzachte haren. Het is wel essentieel dat je je olieverf flink verdund, anders zijn de haren te flexibel. Bij de Raphaël Kaerell kun je kiezen tussen een rond, plat, kattentong en waaier penseel.
Wil je meer weten over allerlei soorten penselen? Lees dan eens ons blog: Alles over penselen.
De beste ondergrond
De meeste olieverfschilders schilderen vooral op schildersdoek. Het canvasmateriaal blijft veel langer strak dan op papier. Toch kan het handig zijn om studies en verfschetsen op papier te kunnen maken voor je op het doek begint. Wanneer je werkt met Old Holland wil je deze waarschijnlijk spaarzaam en duurzaam gebruiken. Het is dan wellicht zonde om onvoorbereid te beginnen met jouw kunstwerk op doek. Weten hoe bepaalde kleuren met elkaar corresponderen, hoe ze met elkaar mengen, hoe je penseel aanvoelt en bijvoorbeeld hoeveel oplosmiddel je gebruikt, kan dan prettig zijn om eerst te testen op het juiste soort papier.
Olieverf papier
Wij verkopen olieverf papier in blokken en als losse vellen. Ons olieverfpapier is altijd geprepareerd, zodat je er direct op kan schilderen met olieverf. De olie zal daardoor niet door het papier heentrekken, zodat de verflaag optimaal blijft.
Wij verkopen canvaspapier van Fabriano in blokken: Dit is een papiersoort met een op linnen lijkende structuur, waardoor het oppervlak aanvoelt als schildersdoek. Zo heb je het gevoel van linnen, maar dan voor een papieren prijsje. Het papier is lekker dik, 300 gram, en zuurvrij. Figueras Canson is een variant met soortgelijke kwaliteit en eigenschappen. Dit papier is net als Fabriano te koop in blokken in verschillende maten, maar ook als losse vellen in de formaten 50x65 of 100x65.
En waar voldoet een goed schilderdoek aan?
Het verschil in kwaliteit in schilderdoeken is groot. Belangrijk om te weten, zeker wanneer jouw schilderij heel lang mooi moet blijven. Een goedkoop doek van een voordeel-winkel is wellicht aantrekkelijk qua prijs, maar niet meer wanneer het doek kromtrekt wanneer het wordt opgehangen aan de muur!
Ten eerste moet het doek een stevig frame hebben, dat niet mag gaan vervormen. Degelijk hout is belangrijk in de stevigheid van het frame en daarmee de duurzaamheid van je schilderij.
Wanneer je je doek koopt, heb je bij ons een ruimte keuze uit katoen of linnen, in 2D of 3D (extra dik). Ook verkopen we doeken die speciaal bedoelt zijn voor olieverf. Gemaakt door.. Old Holland!
Doeken van Old Holland
Old Holland besteedt de grootste zorg aan de productie van deze doeken, die zorgvuldig voorbehandeld zijn met olieprimer. Er wordt gebruikgemaakt van synthetische lijm, die minder gevoelig is voor vochtigheid, in plaats van huidenlijm. De coating zelf bestaat uit hoogwaardige materialen gemalen in een lijnolie bindmiddel. Ze gebruiken al jaren geen loodwit meer, in overeenstemming met de Europese wetgeving. Bekijk hier de olieverfdoeken van Old Holland in onze webshop!
Ga je voor katoen? Onze doeken hebben een mooie kwaliteit canvas met een relatief lichte structuur die je niet in de weg zal zitten bij het schilderen van details. Katoen is een toegankelijk schildersmateriaal omdat het beschreven kan worden als allround: goed voor veel detail of ruwer schilderwerk, zachte overgangen of een grovere penseelstreek.
Ga je liever voor linnen? Veel olieverfschilders zullen linnen als favoriet bestempelen. Onze linnen doeken hebben een mooie subtiele structuur. Niet te fijntjes, maar juist met een beetje karakter. Het materiaal is bijzonder stevig, waardoor het de droogtijd van olieverf goed kan verdragen. Linnen is steviger en sterker dan katoen, waardoor het strakker gespannen kan worden dan een katoenen doek, en dit zul je ook merken tijdens het schilderen. De stevigheid van het materiaal is overigens ook geschikter voor zwaarder materiaal. Dikkere lagen olieverf, toepassing van gips of bijvoorbeeld puimsteenmedium, is geen probleem voor deze drager.
Conclusie: Kies ik voor Old Holland?
Of jij kiest voor de allerbeste kwaliteit of een olieverf met prima kwaliteit in de lagere prijsklasse, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Ook onze andere merken olieverf zoals Van Gogh, Rembrandt, Winton of de waterverdunbare olieverf van Cobra zijn voorzien van goede kwaliteit, maar we kunnen niet ontkennen dat Old Holland aan de top staat. Nog even op een rijtje waarom je voor Old Holland zou kiezen:
- Extreme pigmentconcentratie, en daarmee rijke en intense kleuren.
- De olieverf blijft eeuwenlang goed bij de juiste toepassing en zal niet verkleuren.
- Museumkwaliteit die gewaarborgd wordt en ontwikkelt is sinds de 17e eeuw.
- Pure verf: Geen tot weinig vulmiddel zoals bij vele goedkopere merken.
- Spaarzaam gebruik: Vanwege het hoge pigmentgehalte heb je maar een klein beetje nodig, waardoor je tubes lang mee gaan.
- De hoge kwaliteit van Old Holland is het prettigst te combineren met andere schilder-benodigdheden van hoge kwaliteit. Zo is jouw kunstwerk het langst mooi, en zorg je voor een optimale schilderervaring!