Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Alles over penselen

Op zoek naar het perfecte penseel voor kleine details? Wil je grote vlakken snel kunnen schilderen? Of hele lange lijnen trekken met je penseel? Maar weet je niet welk penseel je nodig hebt voor die bepaalde verfstreek? Of welk penseel perfect is voor de verf die je wilt gebruiken? Geen nood, in deze blog vertellen we je alles over penselen! We kijken naar de verschillende vormen, de verschillende soorten haren en welk penseel goed bij welke verf en techniek past. Zo weet jij welke penselen perfect voor jou zijn! Tot slot geven we je nog enkele tips voor het onderhouden van je penseel.

Ken je de verschillende vormen penselen al? Klik dan door naar één van de andere onderwerpen in deze blog:

- Stevige haren versus zachte haren
- Welk penseel bij welke verf:
- Olieverf en acrylverf
- Aquarel en inkt
- Gouache
- Penselen onderhouden

 

Verschillende vormen en wat je ermee kan

We hebben penselen in allerlei vormen en maten. De ronde, platte en kattentong penselen worden het meest gebruikt, maar er zijn nog veel meer vormen met prachtige verfstreken!

Rond

rond-penseel-voorbeeld-blog-vergelijken-soorten-vorm-penselen-kwasten-kunst

Een rond penseel is ideaal voor precieze details door de mooie punt. Je kunt er ieder hoekje mee bereiken. Ook kun je er heel goed lijnen mee schilderen. Door meer of minder druk te geven kun je spelen met de dikte van de lijn die je schildert. Een rond penseel is een must have, welke verf je ook gebruikt!

 

Plat

recht-rechte-penseel-voorbeeld-blog-vergelijken-soorten-vorm-penselen-kwasten-kunst
Met een plat penseel kun je fijn vlakken schilderen en bredere lijnen trekken. De uiteinden van je lijn zijn recht en hebben daardoor een hele andere uitstraling dan de lijnen die je schildert met een rond penseel. Bij het schilderen van strakke letters of grote kleurvlakken is een plat penseel ideaal. Er zijn ook platte penselen met extra korte of lange haren. Met de extra korte haren kun je wat meer poetsen, omdat je meer stevigheid hebt. Bij een plat penseel met extra lange haren kun je langer door schilderen, omdat dit penseel meer verf opneemt. Door de lange haren heb je ook meer flexibiliteit, handig voor een mooie lange bocht!

recht-penseel-kwast-plat-haren-vergelijkn


Kattentong

kattetond-kattestaart-kattentong-kattenstaart-penseel-voorbeeld-blog-vergelijken-soorten-kunst
Op zoek naar een meer natuurlijke penseelstreek? Een kattentong is een plat penseel met afgeronde hoeken. Door die afgeronde hoeken krijg je een hele andere vorm penseelstreek dan wanneer je een gewoon plat penseel gebruikt. Een kattentong is ideaal wanneer je botanisch wilt schilderen, of bij landschappen, maar ook portret. Je kunt er perfect ronde blaadjes van een bloem mee creëren. Ook veel portrettisten maken gebruik van een kattentongpenseel, omdat je dan geen rechte aanzet hebt, maar gelijk al een ronde, organische vorm zoals in gezichten en lichamen.

 kattetong-voorbeeld-kattestaart-kwast-penseel-busch-worp

 

Spalter

spalter-grote-vlakken-vernissen-gesso-kwast-penseel-breed-brede-heleEen spalter is een brede platte kwast, waarmee je heel gemakkelijk grote vlakken kunt schilderen. Deze kwast is een must voor de eerste opzet van je schilderij en voor het aanbrengen van vernis. Gebruik voor het vernissen de Da Vinci Spin. Met zijn zachte haren zorgt deze spalter voor een prachtig streep loos resultaat! De Da Vinci Spin is ook ideaal wanneer je een groot vlak nat wilt maken voor je aquarelproject. Voor de eerste opzet van je olie- of acrylschilderij is de Da Vinci 2470 (varkenshaar), Da Vinci 2476 (varkenshaar) of Da Vinci 5040 (synthetisch) een goede keuze. Wil je wat meer afstand van je doek tijdens het schilderen? Ga dan voor de Da Vinci 7055 met zijn extra lange steel.

 


Waaier

waaier-penseel-brush-waai-uit-elkaar-haren-vorm-gekke-vormen-olie-acryl-verfkV07ncpTdRyEd

Wil je kleuren heel mooi in elkaar over laten lopen? Of net als Bob Ross met het grootste gemak gras en blaadjes schilderen? Dan wil je een waaierpenseel! Een waaier is een heel leuk effectpenseel. Zoals je op de foto hieronder kunt zien, kun je allerlei bijzondere penseelstreken creëren met een waaier. En hij is ook perfect om  kleuren heel mooi in elkaar over te laten lopen. Een waaier wordt veel gebruikt bij het schilderen van landschappen. Je kunt er bijvoorbeeld erg goed gras mee schilderen. En voor het maken spatten is dit penseel ook ideaal. Het is ontzettend leuk om met een waaierpenseel te experimenteren, je ontdekt geheid nieuwe dingen!

 waaier-penseel-voorbeeld-haren-brush


Schuin

schuin-penseel-scheef-gesneden-vorm-kunstpenselenyYCeKe9r3G0lxEen schuin penseel is een plat penseel, maar dan loopt het uiteinde schuin af. Daardoor kun je variëren met de breedte van je penseelstreek. Erg fijn bij bijvoorbeeld typografie of wanneer je even een lastig hoekje wilt bereiken.

 

Sleper

sleper-slepertje-lange-haren-olieverf-olie-penseel

De sleper is een rond penseel met extra lange haren. Die lange haren slurpen heel wat verf op! Zo kun jij met die lange haren super lange lijnen trekken. Wil je een boom vol takken schilderen? Een sleper is hier perfect voor! Gebruik dunne tot medium dunne verf, zodat de sleper je verf goed kan opnemen. 

 

Punt

punt-penseel-driehoek-punter-precies-kunstpenselen-vergelijken
De Raphaël Sepia 8747 heeft wel een hele speciale vorm. Dit is een plat penseel, waarbij het uiteinde in een punt loopt. Daardoor kun je unieke penseelstreken creëren. De Raphaël Sepia 8747 is zeer geschikt voor acryl en olieverf. Door de stevige haren krijg je die unieke verfstreek.

punt-penseel-driehoek-kwast-penselen-vergelijken-voorbeeld


Wash

wash-eekhoorn-penseel-aquarel-imitatie-synthetische
Wil je egale vlakken schilderen met aquarel? Dan is een wash penseel een must have! Wash penselen zijn erg fijn wanneer je met inkt en aquarelverf schildert. Het is een vol penseel gemaakt met zachte (imitatie) eekhoornharen. Deze haren slurpen veel dunne verf op, waardoor je heel lang kunt blijven schilderen zonder het penseel opnieuw in de verf te dopen. Super wanneer je een groot vlak wilt schilderen!

Begin je net met schilderen? Probeer dan wat verschillende soorten penselen uit. Neem als basis voor acryl-, olieverf en gouache een aantal ronde, platte en kattentong penselen in verschillende maten. Vervolgens is het leuk om uit te breiden met een waaier, spalter en andere effectpenselen.
Voor aquarel zijn een aantal ronde penselen de perfecte basis. Maar meer hierover straks, want in de ronde aquarelpenselen is ook een wereld aan keuze.

 

Stevige haren versus zachte haren

Voor de haren van een penseel worden varkens-, marter-, eekhoorn- of synthetische haren gebruikt. Synthetische haren zijn er in diverse soorten en voor iedere dierlijke haarsoort is een synthetische variant die de kwaliteiten van dierlijke haren zeer goed imiteren. Ideaal wanneer je een diervriendelijk alternatief zoekt voor haren van bont.

Penselen met stevige haren zijn geschikt voor dikke tot medium dikke verf. Ze geven een penseelstreek met meer textuur dan penselen met zachte haren. Bij zachte haren is de textuur van een penseelstreek gladder. Dat verschil zie je goed in de afbeelding hieronder.

penseelstreek-hard-zacht-voorbeeld-strepen

Stevige haren zijn ook zeer geschikt om mee te poetsen of een klodder dikke verf mee te verplaatsen. Ze kunnen wat meer druk hebben, dus werk je graag grof? Kies dan een penseel met stevige haren! Ze zijn ook handig voor de eerste opzet van je schilderij.
Deze penselen hebben stevige haren: Raphaël Textura (synthetische haren), Raphaël Sepia (synthetische haren die iets zachter zijn dan de haren van de Raphaël Textura) Raphaël D’Artigny (varkenshaar), Raphaël Oleo (varkenshaar).
Voor aquarelverf zijn penselen met stevige haren minder geschikt, omdat deze haren weinig waterverf opnemen.

Zachte haren zijn geschikt voor dunne en medium dikke verf. Deze flexibele haren zuigen verdunde verf goed op, waardoor je je penseel minder vaak in de verf hoeft te dopen. Met zachte penselen kun je gladde, zachte verfstreken en overgangen schilderen. Ideaal voor de realistische schilder!
Een zacht penseel kan gemaakt worden van marter-, eekhoorn- of synthetische haren. Welke zachte haren geschikt zijn voor de verf die je gebruikt lees je verderop.

Welk penseel bij welke verf?

In onze (online) winkel hebben we een groot aanbod aan penselen in allerlei vormen en maten, maar welke penselen zijn nou precies geschikt voor de verf die jij gebruikt? Je leest het hieronder!

Olieverf en Acrylverf


penselen voor olieverf en acrylverfVoor olie- en acrylverf kun je kiezen uit zowel harde als zachte penselen. Penselen met stevige varkensharen worden veel gebruikt voor olie- en acrylverf. De Raphaël D’artigny is hierbij de topper. Voor een voordelige variant kies je de Raphaël Oleo. Deze gaat minder langer mee door de kwaliteit van de haren en de ongelakte steel, maar maakt de drempel wellicht kleiner om lekker grof de slag te gaan.
Een andere favoriet is de Raphaël Textura. Dit stevige synthetische penseel is heel geschikt wanneer je met klodders verf wilt schilderen. De Raphael Textura 860 verkopen we ook veel voor het schilderen van de handtekening of kleine details met (medium) dikke verf.

Wil je zachte overgangen, onzichtbare penseelstreken, de allerkleinste details of schilderen met verdunde olie- of acrylverf? Dan komt een penseel met zachte haren goed van pas!
Marterhaarpenselen zijn de zachtste optie voor olieverf. Deze haren kunnen echter niet zo goed tegen acrylverf. Wil je hyperrealistisch schilderen met olieverf? Dan is de Raphaël Kolinsky Gold een top penseel. Hiervoor zijn de aller beste haren van de marter uitgekozen.
De Raphaël Precision is ons meest populaire zachte penseel voor acryl- en olieverf. Gemaakt van imitatie marterhaar, maar dit penseel is niet alleen geschikt voor olieverf, ook voor acryl! Je kan de Precision krijgen als rond, plat met lange haren, plat met korte haren, kattentong, sleper en waaier.

Wil je een super zachte overgang met onzichtbare penseelstreek? Kijk dan eens naar de Raphaël Kaerell. Dit synthetische penseel heeft super zachte haren. Zorg er wel voor dat je verf flink verdund is, anders zijn de zachte haren te flexibel. Bij de Raphaël Kaerell kun je kiezen tussen een rond, plat, kattentong en waaier penseel.

Tot slot is er nog de Raphaël Kevrin, een vol penseel met imitatie mangoest haren. Deze haren zijn iets steviger dan marterharen, maar zachter dan varkenshaar. Voor ieder Kevrin penseel worden in verhouding meer haren gebruikt, dan voor een ander penseel. Daarmee heb je een mooi vol penseel met de voordelen van een zacht penseel, maar je krijgt er ook een zichtbare penseelstreek bij. Dit schildert heerlijk!
De Raphaël Kevrin is beschikbaar als rond, plat, plat met korte haren, kattentong, waaier en schuin penseel.

 

Aquarel en inkt


penselen voor aquarelverf
Voor aquarelverf en inkt gebruik je penselen met zachte haren. Dit kunnen (imitatie) marterharen of (imitatie) eekhoornharen zijn. Het is handig om van beide haarsoorten een aantal te hebben. Dan kun je zowel details schilderen als mooie egale vlakken.

Eekhoornhaar is heel zacht en slurpt ontzettend veel vocht op. Fijn, want daardoor kun je heel lang door schilderen. Een penseel met eekhoornhaar is perfect voor het schilderen van flinke vlakken, maar voor precieze details zijn de haren te zacht. De Raphaël Sof Aqua is een prachtig imitatie eekhoornhaar penseel. Je kunt hem krijgen in een wash penseel of een ronde of platte vorm. Liever echte eekhoornharen? Kies dan de Raphaël Petit-Gris Pur als wash penseel, De Raphaël 916 Petit Gris is plat en de Raphaël 903 Petit Gris is plat met een puntje.

Wil je mooie lijnen schilderen of precies werken? Dan kies je voor een (imitatie) marterhaarpenseel. Deze haren zijn ook zacht, maar wel steviger dan eekhoornhaar. Ons favoriete imitatie marterhaarpenseel is de Da Vinci Casaneo. Bij de ontwikkeling van dit penseel is zo goed gekeken naar de kwaliteiten van echte marterharen, dat je gaat twijfelen of je niet een echt marterharen penseel te pakken hebt! Daarnaast slijten de haren van de Da Vinci Casaneo ook nog eens minder snel dan dierlijke haren.

De Raphaël Precision is ook een fijn marter imitatie aquarelpenseel. Met iets hardere haren dan de Da Vinci Casaneo heb je makkelijker controle over het penseel. Daarnaast komt de Raphaël Precision in meer vormen. Je kunt kiezen uit rond, plat, sleper, schuin en rond met korte haren.
Wil je aquarelverf van je papier liften om bijvoorbeeld een foutje te corrigeren? De Precision 8524 is met zijn korte haren fantastisch!
Dan zijn er nog een aantal andere synthetische opties. Wil je hier meer over weten? Of wil je zien hoe de verschillende imitatie marterhaarpenselen presteren? Lees dan onze blog De mooiste synthetische penselen voor aquarelverf.

Voor echte marterhaar penselen kun je ook bij ons terecht. De Raphaël Kolinsky S is dan de absolute topper. Voor deze penselen worden de allermooiste haren van de marter gebruikt. Met een Raphaël Kolinsky S 8402 heb je een extra fijne punt voor extreem precisiewerk. Werk je liever met een spits puntje voor goed overzicht tijdens kleine details? Ga dan voor de Raphaël Kolinsky S 8408.
Zoek je een goed marterharen penseel dat iets voordeliger is in prijs? Dan is de Raphaël Matre Kolinsky misschien wat voor jou. Dit penseel is te krijgen in rond met een fijne punt, rond met een lange punt, een sleper en een letterzetter.

 

Gouache


penselen voor gouache
Ons favoriete penseel voor Gouache is de Raphaël Sepia met korte steel. Dit synthetisch penseel heeft medium stevige haren en qua vorm kun je kiezen tussen rond, plat, sleper en schuin. Wil je graag een waaier of punt? Dat kan met de Raphaël Sepia serie met lange steel.

De Raphaël Precision is ook een goede combinatie met gouache. Deze serie penselen heeft zachtere haren dan die van de Raphaël Sepia. En dat werkt erg fijn wanneer je de gouache verdunt met water. De Raphaël Precision is verkrijgbaar in rond, plat, sleper, schuin en rond met korte haren. Wil je een waaier, dan kan dat met lange steel. Voor een voordelig alternatief kies je de Raphaël Kaerell Bleu. Deze haren zitten qua stevigheid tussen de Raphaël Sepia en de Raphaël Precision in en je hebt keuze uit veel vormen: rond, plat, plat met korte haren, kattentong, schuin, sleper, extra lange sleper en waaier.

Gebruik jij je gouache graag flink verdund? Dan zijn alle penselen die bij aquarel en inkt worden getipt ook geschikt voor jou!

 

 

Penselen onderhouden

Je hebt mooie penselen uitgekozen, maar hoe blijven ze mooi? Hier een paar handige tips voor het onderhouden van jouw penselen!

- Maak het penseel direct schoon en niet als de verf al aan het opdrogen is.
- Laat een penseel nooit langer dan een paar minuten met de haren in het water/terpentine staan.
- Bij het uitspoelen van de haren gebruik je lauwwarm water, bij olieverf mag ook (geurloze) terpentijn gebruikt worden.
- Wrijf het penseel in met groene zeep of beter nog: penseelzeep. Gebruik nooit synthetische middelen zoals Dreft.
- Maak het penseel goed bij de bus schoon, anders gaan de haren uit elkaar staan en kunnen de (dierlijke) haren bij vervolggebruik afbreken!
Penseelreiniger (op basis van zonnebloemolie) is, naast het schoonmaken voor penselen, ook te gebruiken voor hard geworden penselen.
- Laat je penselen liggend drogen en zet ze nooit recht op. Dit voorkomt dat de haren uit elkaar gaan staan of op den duur los gaan laten. Op deze manier heb je langer plezier van je aankoop.

 

Heb je mooie penselen uitgezocht? Deel je nieuwe aanwinsten of het werk wat je ermee geschilderd hebt met #buschvanderworp op Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.