Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Schildersdoek: Linnen of katoen, welke moet ik kiezen?

In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn van een goed schildersdoek. We geven antwoord op de volgende vragen: Wat zijn de verschillen tussen linnen en katoen? Merk je hierin verschil tijdens het schilderen? En misschien wel de belangrijkste: hebben deze verschillen ook effect op je eindresultaat? We vertellen je graag wat meer over onze mooie doeken. Een schilderij op doek blijft veel langer strak dan op papier. Papier is handig om studies op te maken en dingen uit te proberen. Maar schilderen op doek is echt een andere ervaring, wanneer je voor het eerst op echt schildersdoek werkt, wil je vaak niet meer anders!

 

latten-doek-hout-frame-spie-latten-spielatten-lijsten-spannen


Het houten frame

Het frame van een schilderdoek moet stevig zijn en mag niet gaan krommen of draaien. Een degelijk houten frame is daarom van groot belang. Onze doeken hebben een goed frame waardoor je in de toekomst niet voor onaangename verassingen komt te staan. Vaak zie je bij hele goedkope doekjes dat de doeken krom trekken als ze aan de muur hangen. Deze slechte kwaliteit verkopen we daarom niet!

 

 

gesso-doeken-doek-ondergrond-smeren-wat-blog-alles-infovoorbereiden-informatie

 

Gesso

Een goede grondlaag of primer betekent voor jou: lekker schilderen. Natuurlijk zorgt Gesso voor een goede hechting, maar Gesso sluit het linnen en katoen ook af en dit heeft twee voordelen: Ten eerste je verliest geen kostbare verf, want het trekt niet in je doek, maar het blijft er mooi bovenop liggen. En ten tweede dn verf die mooi op het doek ligt kun je nog een beetje mengen op het doek en dat is zo heerlijk! Vooral fijn voor alle acryl schilders onder ons want acrylverf droogt al zo snel. ;-)

Wat betekent Smal of 3D?

3d-doek-3ddoek-canvas-katoen-dik-dikke-dun-doek-standaard-dikteOnze linnen (blauwe label) en katoenen (oranje label) schilderdoeken zijn verkrijgbaar in smal en 3D. Het verschil is de breedte van de zijkant van je doek. Een 3D doek heeft een bijzonder brede zijkant die je mooi kunt mee schilderen. Zo is je doek zelfs van de zijkant heel fraai om te zien. Om deze doeken wordt daarom ook niet altijd een lijst gedaan. Ben je van plan je schilder doek wel in te lijsten? Kies dan voor een smal doek, dan heb je keuze uit meer soorten lijsten.

 

katoen-canvas-doek-schildersdoek-blog-online-verschil-soorten

Katoenen doeken

Een mooie kwaliteit schildersdoek met een bescheiden oppervlakte structuur. De structuur van je doek heeft veel effect op je eindresultaat. Wil je veel details schilderen? Dan mag de structuur van je doek niet in de weg zitten. Op dit relatief gladde doek kun je prima gedetailleerd werk maken, maar natuurlijk ook ruwer te werk gaan. We omschrijven de katoenen schildersdoeken graag als allround en toegankelijk. Ideaal voor acrylverf schilders en in het bijzonder voor starters.

 

 

 standaard-gladde-linnen-soort-vezels-sterkste-glad-blog-canvas-doek

Linnen doeken

Linnen is de lievelingsondergrond van olieverfschilders. Linnen kan ook de lange droogtijd van olieverf goed verdragen. De structuur van dit doek is mooi, klassiek, niet te fijntjes maar juist met een beetje karakter. Omdat dit doek zwaarder en sterker is kan het ook strakker worden gespannen dan een katoenen doek. Wanneer je zacht op dit linnen doek duwt zal je veel weerstand voelen. Het doek voelt stevig en dit merk je ook tijdens het schilderen, veel mensen vinden deze stevigheid prettig, waaronder ook veel acrylverf schilders.

Verwerk je zware materiaal in je schilderij? Zoals kleine objecten, puinsteen medium of bijzonder dikke lagen verf? Dan is linnen een goede keuze want dit type doek kan veel gewicht dragen, de kans op inhangen van het doek is hierdoor bijzonder klein. Een prettige eigenschap.
Verkoop je wel eens een schilderij? Dan adviseren we jou op linnen te schilderen want deze kwaliteit houdt beter over de jaren.
Schilder je wel eens voor vrienden en familie? Dan geldt eigenlijk hetzelfde advies. Een mooi en persoonlijk cadeau verdient het om over de jaren mooi te blijven. Een zeer goedkoop doekje van een voordeel-winkel is aantrekkelijk qua prijs, maar niet leuk als deze krom trekt als het schilderij wordt opgehangen.

 

portretlinnen-gladde-linnen-soort-vezels-sterkste-glad-blog-canvas-doek

Portretlinnen doeken

Een doek van portret linnen heeft heel fijn geweven linnen. Na het opspannen met grote zorgvuldigheid in de gesso gezet. Na elke laag gesso wordt dit doek opnieuw egaal geschuurd. Hierdoor worden deze doeken super glad en perfect voor fijn schilderen. Portret linnen is in een beperkt aantal standaardmaten leverbaar tot maximaal 50x60.

 

 

Ben je fijnschilder? Dan zijn de schilder panelen van Mus misschien ook iets voor jou: bijzonder zorgvuldig gegronde panelen met een super gladde oppervlakte structuur! We hebben de muspanelen in twee types. De spiegelgladde gold line en de iets ruwere silver line.

mus-paneel-silver-gold-goud-zilver-lijn-ruw-glad-fijn-schilderen-paneeltje-panel

Lekker uitproberen en experimenteren!
Probeer de verschillen tussen deze ondergronden eens uit om te ontdekken welk type ondergrond het beste bij jou past. Veel schilder plezier!

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.