Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Veel gemaakte fouten met acrylverf

Wil je Acrylverf tips? Ben je beginner met acryl? Of heb je steeds problemen met deze waterverdunbare verf? Acryl schilders hebben de makkelijkste verf gekozen, maar welke fouten en oplossingen zijn er voor kunstschilders? Geen zin om te lezen? Check dan hier ons youtube filmpje over veel gemaakte fouten met Acrylverf!

 

Fout #1: overgangen maken:

Overgangen maken met acrylverf is moeilijker omdat acrylverf dus snel opdroogt maar toch zijn er manieren om de verf langer nat te houden. Een paar dingen zijn bijvoorbeeld:

acrylic retarder en golden open

  1. Retarder (officieel het liefst maar 5% van het verf toevoegen)
  2. Slow drying medium. (Hier kan je zoveel van toe voegen als je wilt)
  3. Golden Open (acrylverf die van zichzelf langer nat blijft.)

Dit zijn goede mogelijkheden die helpen met acrylverf langer nat te houden zodat overgangen maken dus een stuk makkelijker wordt.

 

acrylic medium 117

Fout #2: Verf verdunnen:

Veel mensen hebben de neiging de verf te gaan verdunnen met te veel water maar dit is niet goed, omdat het kan zorgen dat de moleculen inde verf losser gaan zitten waardoor de laag later gaat loslaten van de ondergrond en dat wil je natuurlijk niet. Wat je wel kan doen om een solide verdunning te maken is acrylic medium gebruiken hier kun je zo veel mee verdunnen als je wilt. Let wel op het is wittig van kleur, maar het zal uiteindelijk transparant opdrogen. Dus, en dat is net zo als met het bindmiddel wat in acryl zit, droogt acrylverf iets donkerder op dan je verwacht. Trouwens bij een donkere ondergrond juist niet, want dan schijnt na het drogen de donkere kleur door je verflaag heen. Dit is dus eigenlijk ook het antwoord op de vraag: Waarom droogt acrylverf donkerder op? Of als acrylverf droog is is het een andere kleu

  

Fout #3: Verkeerde verf:

 Veel mensen hebben natuurlijk de neiging om zo goedkoop mogelijk verf te kopen, maar let wel goed op bij acrylverf kan goedkoop ook duurkoop worden. Goedkope verf kan namelijk helemaal niet goed dekkend zijn omdat er niet genoeg pigment in zit, let dus altijd goed op hoeveel pigment er in de verf zit voor je het koopt. Hier is een voor beeld van een paar goeie dekkende merken:

golden are en expert

-       Amsterdam Expert

-       ARA

-     Golden

Je kan het ook altijd zien aan de verschillende prijsseries. Bij de betere verfsoorten is een wit goedkoper dan een cadmium geel. Dat komt puur en alleen door het pigment in de acrylverf. Deze betere verfsoorten gebruiken betere pigmenten en ook meer pigment. De voordelige acrylics hebben dan ook geen dekkende geel, oranje of rood. Daar zijn duurdere pigmenten voor nodig.

 

Fout #4: verkeerde kleur:

Soms heb je kleuren met veel pigment, maar kan hij toch nog transparant zijn.color wheel bijvoorbeeld het merk Expert staan er vierkantjes op de verpakking die aangeven hoe dekkend het is let hier dus goed op. Dekkend is ook niet altijd beter, want soms wil je een transparante kleurlaag over je schildering heen zetten. Naast dekkend is de goeiekleur hebben ook heel belangrijk voor als je kleuren wilt mengen als jede verkeerde kleuren hebt kan het nog wel is gebeuren dat je niet de kleur krijgt die je wilde hebben dus let hier ook zeker goed op.

blauwe verf toets

Een voorbeeld is als je paars wil mengen met rood en blauw. Als je rood te geel is, en je blauw ook nog eens, dan het je veel te veel geel door je nieuwe paars. En dat zijn complementaire kleuren, die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen en dat geel geeft het paars een vieze niet heldere paars. Dat geeft dus meteen antwoord op de vraag: Waarom zijn mijn gemengde kleuren niet helder? Waarom zijn mijn kleuren zijn vies? Trouwens je kan ook gebruik maken van het door elkaar mengen van complementaire (tegenover gestelde) kleuren om mooie grijzen en bruinen te mengen. Maar ja als je een heldere kleur wil dan moet je opletten.

  

extra heavy geld medium Matt

Fout #5: Verf verdikken:

In acryl verf zit water en bindmiddel en in voordelige verf soorten zit er vooral meer water in. Dat water zal helaas verdampen waar door je dus geen lekker toets krijgt (toets is: de penseelstreek en het karakter daarvan) Wat je vervolgens wel kan doen is (extra heavy) gel medium er aan de verf toevoegen dit zal ervoor zorgen dat je dus een lekker toets hebt, en dat de verf niet inzakt.  

 

 

#6: Het droogt mat op:

Veel mensen vinden dat acrylverf mat opdroogt, maar hier zijn ook oplossingen voor zodat dat niet zo is. Zo kun je bijvoorbeeld een glanzend medium aanje verf toevoegen zodathetdus niet mat wordt wanneer het opdroogt, maar ook kun je wanneer je klaar bent met schilderen (glanzend) acryl vernis er over heen doen, ditbeschermt niet alleen je schilderij, maar geeft een glimmend eindresultaat. Al je het te glimmend vindt kan je ook kiezen voor Satijn vernis.

glanzend medium en acrylic varnish

 

 

 

 

 

 

 

Fout #7: Verkeerde penselen gebruiken:

Welke penseel je gebruikt is heel belangrijk er zijn namelijk verschillende vormen, maar ook verschillende haar soorten.  Qua vorm is bijvoorbeeld een platte kwast heel fijn voor rechte vlakken, en ronde penseel is dan weer fijn voor lijnen, maar ook is er een vorm genaamd kattentong deze vorm is heel fijn voor een ronde aanzet voor bijvoorbeeld portret. Daarnaast zijn er dus ook verschillende haar soorten, natuurlijke haren of juist syntetische haren, zo heb je:

kattentong ronde en platte kwast

-       Imitatie mangoost ( heel handig voor penseel streken)

-       Sépia (handig voor grote vlakken)

-       Textura  (handig voor zoals je al kan horen texture)

-       Precision (je raad het al handig voor preciezer werk)

 

Het is dus verstandig om goed op te letten bij deze 7 punten als je gaat schilderen met acrylverf.

Hier onder nog een video op youtube met de olieverf vernis informatie op een rij.

abonneer je op ons youtubekanaal

 

 

Succes ermee, en we zijn altijd benieuwd naar het resultaat. Dus laat dat zien op social media, met #buschvanderworp

 

 

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.

  • Verf kopen

    Verf kopen was nog een hele opgave voor een beginnend schilderaar zoals ik, uiteindelijk nu na vele keren uitproberen en weer door gaan voor Rembrandt van Wine (https://www.rembrandtvanwine.nl ) uitgekomen bij Amsterdam verf. Je betaalt zeker wat meer maar het is het dubbel en dwars waard want anders kijk je er in 9 van de 10 gevallen dwars doorheen. Bedankt voor de informatie!