Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

15 Tinten grijs, grafiet potloden van Caran d’ Ache

Deze blog is een kleine ode aan de mooiste grafietpotloden uit ons assortiment: de Grafwood serie van Caran D'Ache. Waarom wij zo wild enthousiast zijn over dit type grafietpotlood? Lees het in deze blog! Ook schenken we aandacht aan de HB code. Waar staan die letters en cijfers eigenlijk voor? En voor de beginnend tekenaars onder ons laten we ook nog een andere manier zien om je potlood vast te houden. Want door verschillende potlood hardheden en manieren van potloodtekenen met elkaar af te wisselen krijg je een mooier en interessanter resultaat! 

HB code
Grafietpotlood wordt gemaakt van grafiet en klei. Dit mengsel word afgebakken op wel 800 graden, daarna kan het hout erom heen. Veel klei en weinig grafiet geeft een hard potlood, veel grafiet en weinig klei geeft een zacht potlood.
De HB code is van Duitse origine, H staat voor hard (Hart) en B voor zacht (Blei, letterlijk verstaald: Lood). Hoe hoger het cijfer voor de letter H hoe harder het potlood. Hoe hoger het cijfer voor de B hoe zachter het potlood. Harde potloden zijn lichter dan zachte potloden. Het zachtste potlood is 9B, deze is heel donker van tint. Op de foto hieronder liggen de potloden van (boven) hard naar zacht (onder).

grafwood potloden

Het schrijfpotlood F

potlood-f-dikte-hardheid-waar-voor-schrijven-hb-h-b-grijs
Grafiet potlood F deed dienst als schrijfpotlood in de tijd dat er nog geen vulpennen waren. HB is de gulden middenweg maar met F kon je net wat schoner schrijven.

Oog voor detail
Bij Caran d’Ach wordt goed aan de functionaliteit van elk product gedacht, zelfs bij een grijspotlood. In de Grafwood serie varieert daarom de diameter van de kern de potloden. Harde potloden hebben een dunnere kern, zodat je er hele fijne lijnen mee kunt zetten. En alle zachte potloden zijn voorzien van een dikkere kern waarmee je hele mooie schetsen en schaduwen tekent.

Waarom wij fan zijn van de grafietpotloden van Caran d’ Ache

  1. Goede bescherming: Het hout om de potloden is wat dikker dan bij andere merken. Hierdoor ligt het potlood niet alleen lekkerder in de hand, maar wordt de grafietstift ook maximaal beschermd tegen breken.
  2. Langer gebruik door wel 25% meer grafiet in het potlood dan andere merken
  3. Heerlijk zacht: Ook met weinig druk geven de potloden veel grafiet af. Kom langs in onze winkel om het verschil te voelen!
  4. Eenvoudig hardheden onderscheiden: Bij geen enkel ander merk hebben ze het zo makkelijk voor je gemaakt om de verschillende hardheden uit elkaar te houden, als bij deze serie van Caran d’Ache. Ieder potlood is in zijn eigen tint gelakt, dit is echt uniek aan deze serie! Daardoor hoef je nooit meer lang naar je gewenste hardheid te zoeken.

blog-caran-dache-grafiet-grafwood-grafcube-grijs-grijzen

Tips voor het vasthouden van je potlood
Op school heb je geleerd hoe je een potlood vasthoudt voor tekenen en schrijven. Deze manier is heel geschikt voor het tekenen van dunne lijnen en details.
De tweede manier om je potlood vast te houden is juist handig voor het tekenen van brede lijnen en vlakken. Bij deze techniek houd je je potlood zo vast dat je de volledige lengte van je punt kunt gebruiken. Je ziet het op de foto hieronder.

potlood vasthouden optie 2

Wanneer je je potlood vlak vasthoud en over het papier strijkt zie je de structuur van je papier mooi naar voren komen. Prachtig voor achtergronden!
derwent electrische gum op batterijen 

Wissel de twee verschillende technieken met elkaar af en experimenteer. Zo krijg je een levendig eindresultaat!

Deze top kwaliteit potloden zijn ook prima te gummen, oa met de Derwent Electrische Gum. Maar natuurlijk ook met allerlei andere "gewone" gummen.

Spreekt werken met vlakken je aan? Dan zijn de Grafcubes (grafietstaafjes) van Caran d’Ache misschien ook wel iets voor jou. Hiermee word het maken van brede lijnen en vlakken nog eenvoudiger en nog leuker!

grafcube-staaf-staafjes-caran-ache-grafiet-grijze-blog

Alle potloden en Grafcubes van Caran d’Ache zijn los verkrijgbaar, zo kun je eenvoudig iets uitproberen of een geheel eigen set samenstellen.
Liever een set samengesteld door Caran d’Ache? Dan heb je keuze uit de volgende assortimenten:
1. Caran D'Ache Graphite Line, 6 potloden set Grafwood 9B, 7B, 5B,3B, HB, 2H
2. Caran D'Ache Graphite Line, set met 15 grafietpotloden Grafwood 9B, 8B, 7B, 6B, 5B, 4B, 3B, 2B, B, HB, F, H 2H, 3H, 4H
3. De Caran D'Ache Graphite Line, 11-delige set Heel divers, hierin vind je naast Grafwood potloden ook Grafcubes.
4. Artist art by sketching, 14-delige set Een feestje! Deze bestaat uit Grafwood potloden, Grafcubes en meer. Er zit zelfs een aquarel grafiet potlood in!

 

Aquarel grafiet potlood?
Ben je benieuwd naar alle andere variaties op het klassieke grafiepotlood? Klik hier voor de blogs: Grafiet in vele vormen of Grafiet in vele kleuren! Of bekijk meteen even onze video over kneedbaar grafiet van Art Graff.  Deze kan ook met water!

 

 

 

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.