Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Aan de slag met Acryl verfstiften. Molotow vs. Posca

Welke stift gebruik kun je op bijna elke ondergrond gebruiken? Welke stift is dekkend en egaal? Een stift voor de grote vlakken én de kleine details? Verfstiften zijn één van de meest veelzijdige tekenmaterialen ooit. Een verfstift is er in verschillende diktes, verschillende merken, en natuurlijk in heel veel verschillende kleuren. Je kunt ze gebruiken in combinatie met andere materialen, voor tekeningen, of voor details in acrylschilderijen en muurschilderingen.

 

Wat zit er in een verfstift?

Een verfstift heeft een vilten punt en een grote hoeveelheid inkt op acrylbasis. Deze Acrylinkt is een verdunde vorm van acrylverf. Dit zorgt voor een hoop toffe eigenschappen, die je ook kent van acrylverf. Zo zijn de markers goed dekkend en sneldrogend. Als je bijvoorbeeld een foutje maakt, ga je er snel weer moeiteloos overheen. Als je de stiften goed schud, komt er een super fijne egale kleur uit, zo weet je altijd zeker dat de zelfde kleur uit de stift komt. De inkt in een Acrylstift bestaat altijd uit krachtig acryl en een verdunner, zodat het makkelijk uit de stift vloeit. Daarnaast zijn er wat stoffen aan toegevoegd, waardoor het minder klontert en vastloopt. Zowel de Posca verfstiften als de Molotow Markers hebben beide hun eigen unieke formule. Beide soorten verfstiften zijn goed lichtecht en de tekeningen die je er mee maakt blijven jarenlang mooi.

blog-posca-verfstift-soorten-uitleg-hoe-schudden-drukken-of-review-molotow-acrylstift

 

Molotow vs. Posca

Welke Acrylstift is beter? Wat zijn de verschillen tussen Posca en Molotow? Wij verkopen twee merken die beide een hoge kwaliteit acrylstift maken. Maar de verschillen zijn groot. Om te beginnen is de inkt van een Posca verfstift wat dunner. Hierdoor is de Posca soms iets minder dekkend dan een Molotow. Als je een tijdje niet met je verfstiften werkt, blijft een Posca het gewoon doen, terwijl de Molotow na een tijd toch kan indrogen.

Molotow heeft een aantal andere voordelen. De 35 meest verkochte kleuren van Molotow zijn hervulbaar. Je koopt één keer een marker, vervolgens kun je met een refill deze meerdere keren vullen met nieuwe inkt. Als je werkt met de refills, is Molotow een stuk voordeliger! Hierover later meer. Een ander voordeel van de Molotow markers is dat er veel meer bijzondere kleuren zijn! Denk aan Okergeel, Blauwviolet pastel, Future Green of Vanillegeel.posca-molotow-blog-verfstiften7-1

 

Waarom kiezen?

Als je bijzondere kleuren wil, is Molotow, met hun uitgebreide kleurpalet de beste keus. Ga je voor een duurzame stift die het na een lange tijd blijft doen, dan kies je voor Posca. Maar beide acrylmarkers kun je fantastisch door elkaar gebruiken. Als je beide merken door elkaar gebruikt, heb je nóg meer keus in kleuren. Nóg meer diktes om uit te kiezen en zo kun je nog levendigere tekeningen maken.  

 

 posca-molotow-blog-verfstiften-diktes-soorten-1

Hoe werkt het hervullen bij de Molotow?

Molotow Acrylmarkers kun je navullen met de Refill inkten. Door van deze vullingen gebruik te maken, kun je je stift meerdere keren vullen en ben je uiteindelijk goedkoper uit. Het is een werkje waar je vieze handen van gaat krijgen. Eerst moet je het bovenste deel, waar de punt in zit, eraf draaien. Dit zit er super stevig op, en het draait dan ook erg stroef. Zelf gebruiken we er een tang voor. Daarna moet je het pomp deel er uit lichten. Met een hobbymesje kun je deze makkelijk omhoog wippen. Daarna kun je je marker vullen met verse inkt. Nu moet je alleen de twee onderdelen weer terugplaatsen, en je stift is weer klaar voor actie!

molotow-hervullen-hoe-moet-dat-refill

Posca en Molotow kun je allebei gebruiken op hout, metaal, verschillende soorten papier, karton, canvas doeken en nog veel meer. Wanneer je een Acrylmarker op een glad oppervlak, zoals glas gebruikt, kun je deze nadien er nog afkrabben met een schuurspons of mesje. Op zuigende ondergronden zoals hout, textiel of papier is het juist super permanent. De tekening van deze blog is gemaakt op het spiegelgladde en dikke Amsterdam Schetsboek voor Acryl.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

  • Vraag

    Vraag; ik heb posca stift die na schudden het even doet en dan stopt inkttoevoer weer... wat kan ik hier aan doen?

  • Vraag van Annemiek


    Hoi Annemiek, het voordeel van de markers van Posca is dat je de punt kunt verwijderen door deze uit de stift te trekken. De punt kun je dan bijvoorbeeld een nachtje laten weken in een glas water, zodat de punt weer zacht wordt en eventuele ophopingen van de verf oplossen c.q. weer vloeibaar worden. Ook is het met de markers van Posca mogelijk om ze af te spoelen onder de kraan. Je kunt de punt dan gewoon in de marker laten zitten. Dit helpt om de punt schoon te maken, als deze bijvoorbeeld is 'vuil' geworden door over andere kleuren (nat-in-nat) te kleuren, maar soms zit de punt verstopt en dan helpt het vaak om simpelweg de punt even af te spoelen. Een andere optie, deze gebruik ik persoonlijk altijd als allerlaatste optie als beide voorgaande pogingen om de inkttoevoer weer vloeiend te laten lopen niet werken, is het vervangen van de nib. Je haalt de nib dan uit de marker en vervangt deze door een nieuwe. Volgens mij kun je op deze website ook nibs bestellen. Wel even goed kijken welke maat je moet hebben! Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt!