Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Aan de slag met markers, Alles over stiften!

Welke stift drukt niet door? Welke stiften gebruik je voor handlettering? Welke voor raamtekening? En als je bijvoorbeeld op hout wil tekenen? Welke soorten zijn er en welke zijn het beste?

Je wil gaan tekenen met een stift, goede keus! Viltstiften, of markers zijn namelijk makkelijk in gebruik. Ze zijn handig voor in de trein, voor handlettering of om je tekeningen professioneel in te kleuren. Veel mensen denken dat viltstiften alleen geschikt zijn voor kinderen, maar dat is natuurlijk allang niet meer zo. Je hebt verschillende soorten stiften. Voor enthousiaste beginners maar ook voor de gevorderde professionals. De eerste tip is, gebruik goed papier, bijvoorbeeld een marker boekje.

In deze blog lees je meer over verschillende stiften: aquarelstiften, verfstiften, krijtmarkers en alcohol markers. Klik op de link om direct naar de soort stift te gaan waar jij meer over wilt weten.

Aquarelstiften
Wat is een aquarelmarker? Dit zijn stiften met een inkt op waterbasis. De inkt gaat weer vloeien als je het nat maakt. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Ecoline Brushpens, de veelzijdige Tombow Dual Brushpen, Edding 1340 of de Karin marker. Veel stiften op waterbasis hebben een fexibele penseelpunt, of een brushpunt. Hierdoor zijn ze vaak erg geschikt om dik-dun effect mee te maken met handlettering. Maar je kunt er ook gewoon heel fijn mee tekenen. Al deze stiften kun je ook gebruiken in combinatie met penseel en water. Zo kun je super snel mooie wassingen en aquareleffecten maken. Aquarelstiften gebruik je het beste op glad aquarelpapier (150g- 300gr). Aquarelmarkers werken ook fijn in combinatie met maskeervloeistof of een witte pen voor highlights!

 aquarelmarker-waterverfstift-alternatief-oplosbaar-verdunbaar-water-tombow-ecoline

Acrylmarkers (verfstiften)
Deze soort stiften hebben een inkt op basis van acryl. Hierdoor zijn ze net als acrylverf, sneldrogend, vaak dekkend, en watervast na droging. De meest verkochte soort is de Posca Verfstift. Maar we hebben ook de kleurrijke Molotow paintmarkers. Verfstiften zijn een van de meest veelzijdige tekenmaterialen die er zijn. Je kunt ze namelijk op bijna elke ondergrond gebruiken. Hout, plastic, papier, karton, canvas, steen, van alles! En ben je een keer uitgeschoten? Geen ramp. Dan ga je er na dat het droog is met een andere kleur makkelijk weer overheen. Deze markers zijn met verschillende punten te krijgen. Een hele dunne fineliner soort, maar ook een mega dikke stift en alles er tussenin. Posca verfstiften drogen bijna niet uit en kunnen super lang mee. Molotow heeft wat meer kleurkracht en dekkracht. Deze kies je als je de stiften vaker gebruikt en als je van echt mooie kleuren houdt.

 acrylstiften-voorbeeld-marker-verf-dekkende-hout-ondergrondenZHd4i5gH1FMQe

Krijtstiften (chalkmarkers)
Welke krijtstiften heb je nodig voor het maken van een raamtekening? Werkt een krijtstift hetzelfde als een krijtje? Hoe maak je een mooie krijtbordtekening? Krijtstiften hebben een inkt op basis van krijt. Het resultaat met goede krijtstiften is dekkend en een beetje mat als het opdroogt. Net alsof je een krijtje gebruikt, maar dan een heel stuk preciezer en makkelijker om te gebruiken. Wij verkopen de Uni Chalk markers en de krijtstiften van Edding. Deze krijtstiften zijn ook heel leuk om met kinderen mee te werken, want de kleur gaat gemakkelijk uit de kleren en na afloop veeg je met een sopje en een doekje alles zo weer schoon. Als je een raamtekening maakt voor een langere tijd, bijvoorbeeld voor een etalage, zorg dan dat je aan de binnenkant van het raam tekent. Anders kan een fikse regenbui je mooie tekeningen zo wegspoelen. Wist je dat ze voor krijtborden bij cafés en koffiezaakjes vaker verfstiften gebruiken? Zo kan je krijtbord of sandwichbord tegen regen en met goed poetsen, krijg je het er ook wel af!

 krijtstift_raamtekening_edding_posca_uni_window_art_illustratie_krijtXnb5g171d17j2JNPoXYCNz8I61

Alcohol markers
Wil je kleuren zonder dat je streepjes ziet? Een marker om kleuren moeiteloos in elkaar te laten blenden? Alcoholmarkers zijn echt iets bijzonders. De inkt is op basis van alcohol, dit zorgt ervoor dat deze enorm vloeit en super intens is van kleur. Er zijn veel soorten alcoholmarkers, want ze worden veel gebruikt. Maar het meest populair zijn de Copic marker, de Promarker en Brushmarker. Copic markers zijn van die soorten het beste. Ze hebben 358 verschillende kleuren en je kunt ze bijvullen! Alcoholstiften worden al decennialang gebruikt door architecten, manga artists, ontwerpers en grafisch ontwerpers. Met een alcoholmarker kun je mooie schaduwen, subtiele kleurovergangen, en egale vlakken maken. Alcoholmarkers zijn er in verschillende prijscatagorieën. Ze zijn er met brushpunt of met precisiepunt. Maar alle soorten alcoholmarkers werken het beste op speciaal markerpapier. Dit is speciaal gemaakt om niet door te drukken. Het is extra wit, zodat de kleuren goed uitkomen. Zo knalt je tekening van het papier!

alcohol-markers-pro-brushmarker-copic-sketch-ciao-classic-padHwLK9wwva0985
Hopelijk heb je zo een beetje een idee gekregen van welke stiften er zijn en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Wat je ook wil maken, welk effect je wil bereiken, wij hebben altijd de juiste marker voor jou! We hebben ook porseleinstiften, Edding Permanentmarkers, outline markers, textielstiften, fineliners, krasvaste lakmarkers en meer!

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.