Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Alles over de Fineliner

Wat is een fineliner? De fineliner, of fijnschrijver is een tekenpen met een punt van vilt. Je kunt er goed lijntekeningen mee maken met een stabiele lijndikte. Wat kun je met een fineliner? Fineliners worden veel gebruikt door comic tekenaars, illustratoren, grafici, schrijvers, maar door de lage prijs zijn fineliners ook veel gebruikt door beginnende kunstenaars en studenten. Wat zijn de beste fineliners? Voor sommige de Micron Pigma pen, anderen zweren bij de stevige Pigmentliner van Steadtler  of juist de vloeibare Tikky van Rotring, maar de beste all-round fineliners zijn die van Copic, de Classic Multiliner of de metalen (!) hervulbare Copic Multiliner SP 

In deze blog gaan we kijken of alle fineliners watervast zijn, hoe je ze kunt gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een Copic, welk papier je het beste kunt gebruiken, en we gaan alle fineliners testen!

Zijn fineliners watervast?
Wil je je lijntekening inkleuren met aquarelverf, Ecoline, of viltstiften? Al onze fineliners hebben een pigment inkt, die watervast en lichtvast opdroogt. Dus, als je nou een Micron, UNI-pin, Steadtler of een ander merk fineliner hebt, maakt voor het doorlopen van de lijnen niet uit. Je moet na het tekenen wel even wachten tot de inkt volledig in het papier is getrokken en opgedroogd is. Na 5 tot 10 minuten is de inkt volledig droog en kun je je tekening gaan inkleuren!

Kan ik met een copic of promarker over een fineliner?
Fineliners worden veel gebruikt in combinatie met Copics of Promarkers. Al onze fineliners zijn watervast, maar wist je dat je ze ook bijna allemaal kunt gebruiken in combinatie met je alcohol marker? De fineliners die het minst, of helemaal niet uitlopen zijn die van Micron, UNI-pin, Rotring en natuurlijk die van Copic zelf! We hebben hiervoor netjes een paar minuten gewacht, voor we met het inkleuren zijn begonnen. Zo is de fineliner inkt goed droog, en loopt deze minder uit!

copic_met_fineliners_combineren_alcohol-markers-met-lijn-tekenen

Welk papier is het beste voor fineliners?
Als je veel met fineliners werkt, kun je het beste een gladde papiersoort gebruiken. Die dik genoeg is om niet door te drukken. Een voorbeeld is ons Bristolpapier of het Smooth Surface papier. Glad papier is het beste voor het puntje van je fineliner. Het puntje is namelijk een klein, hard en duurzaam stukje vilt. Maar, als je ermee op een te ruw papier tekent, schuur je er met elke tekening, een stukje af. Hierdoor wordt je puntje korter en duurt het niet lang voordat je er niet meer mee kunt tekenen. Dit is erg zonde, vooral als er nog wel gewoon inkt in de pen zit!

Werken met gekleurde fineliners?
Naast de zwarte standaard fineliners, zijn er ook veel gekleurde fineliners. Zo kun je ook tekeningen met strakke gekleurde lijnen maken! Bijvoorbeeld die van Micron of de voordelige Edding55. Zijn gekleurde fineliners dan ook watervast? Ja! De kleur fineliners van Micron zijn helemaal watervast. De gekleurde Edding55 heeft mooie kleuren. Maar als je er met water over heengaat, geven ze wel een beetje af.

gekleurde-fineliners-kleur-micron-color-colour-voorbeeld-vergelijk


Brush of penseelpunt fineliners
Als je krachtige, levendige lijnen wil maken, die wat meer dik-dun verschil hebben, is een brush pen wat voor jou! Er zijn pennen met een brushpunt van Micron, Copic, Tombow, en nog veel meer. Meer daarover lees je in onze blog Alles over de Brushpen!

Alle fineliners op een rijtje!

Micron Sakura Pigma
Onze meest verkochte fineliner! Gemaakt in Japan. Watervast en verkrijgbaar in de meeste diktes en kleuren. Wist je dat Micron de allerdunste en de allerdikste fineliner heeft? De dunste is 0,03 en de dikste is de Micron Graphic en heeft een dikte van 3.

micron-pigma-blog-sakura-vergelijking

Edding 1800
Niet iedereen is bekend met de goede kwaliteit fineliners van Edding. Ze hebben hetzelfde model als de Micron. De zelfde lengte, zelfde afwerking, maar dan in het donkerblauw. Ook gemaakt in Japan.
edding-1800-zwart-fineliner-blog-sakura-vergelijking


UNI-ball Pin
De UNI-pin is van de makers van Posca. Geen wonder dat de Uni fineliner al jaren favoriet zijn bij een hoop tekenaars! Zwart, stijlvol en betaalbaar!
uni-pin-fine-zwart-fineliner-blog-sakura-vergelijking


Rotring Tikky
Een nieuw model fineliner, van een traditionele fabrikant. Rotring ken je misschien van de technische tekenpennen die ze vroeger voor bouwtekeningen gebruikten. Nu hebben ze ook een klassieke fineliner. In Rotring-bruin! Deze fineliner verschilt erg veel van alle anderen. De inkt van de Rotring is een stuk vloeibaarder en zwarter. De inkt droogt hierdoor ook iets langzamer.
rotring-fijn-tikky-lijn-zwart-fineliner-blog-sakura-vergelijking


Staedtler Pigmentliner
Een degelijke fineliner uit Duitsland. De Steadtler is donkergrijs en kan 12 uur zonder uitdrogen. Ook is het de enige fineliner met een stroeve buitenkant, hierdoor heb je net een beetje extra grip! Ligt fijn in de hand en glijdt niet.
staedtler-steadtler-lijn-zwart-fineliner-blog-sakura-vergelijking


Edding140s
Dit is een speciale stift van Edding, voor het schrijven op glas, plastic en gladde oppervlakten. De inkt is niet watervast en hij is slechts in vier soorten diktes te verkrijgen. Maar, er is natuurlijk ook een gróót voordeel. Deze fineliner droogt super snel op! Geen vegen, en niet meer wachten!
edding-140s-fineliner-glas-metaal-snel-drogend-dry


Copic Multiliner
De Copic Multiliner is de hoogwaardige fineliner, ontwikkeld door Copic. Deze is speciaal gemaakt om niet door te vlekken in combinatie met copics. Als je er lange en snelle lijnen mee trekt, blijft de pen de inkt goed overbrengen, beter dan de andere fineliners!
copic-multiliner-classic-fineliner-glas-metaal-snel-drogend-dry


Copic Multiliner SP
Met de navulbare en metalen fineliner van Copic kun je alles vervangen wat er toe doet. Wanneer je puntje op is, kun je er een nieuwe nib opzetten. En wanneer je inktpatroon leeg is, vervang je deze eenvoudig. De SP heeft samen met micron de aller kleinste fineliner, de 0,03!
copic-multiliner-SP-special-fineliner-glas-metaal-snel-drogend-dry


Pentel Energel
Eigenlijk is dit geen fineliner, maar deze pen wordt ook gebruikt voor lijntekeningen. Daarom wou ik de Energel toch benoemen. Gelpennen schrijven namelijk super soepel! Door de kogel in de punt van de pen, kun je op glad én ruw papier moeiteloos schrijven en tekenen. Pas wel op, want de inkt is niet watervast.
pentel-energel-gelpen-zwarte-fineliner-gel-black


Pentel Tradio
Ook deze pen is geen traditionele fineliner. Er zit wél een vilten punt op. Maar dit is een soort riet. Bijna zoals een blaasinstrument dat heeft. Hierdoor tekent de pen wel echt heel fijn. Ook bij lange lijnen, glijdt ie soepel over het papier, zonder dat de lijn dunner wordt. Maar, wederom is deze niet watervast!
pentel-stylo-tradio-pen-tekenen-vilt-riet-zwart

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

  • Navulbaar

    Zijn er ook fineliners die navulbaar zijn zoals met navulbare potloodstiften. Dus zonder losse inkt. Welke dikte is het beste om te schrijven?