Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Grafiet in vele vormen!

Iedereen heeft wel eens getekend met een grijs grafietpotlood. Maar wist je dat grafiet niet per se in een potlood hoeft te zitten? Tegenwoordig bestaan er allerlei leuke variaties met grafiet waarmee je niet alleen kunt tekenen, maar ook kunt schilderen! Teken jij graag met grafiet? Of wil je leuke nieuwe producten ontdekken? Dan is deze blog echt iets voor jou!

De grafietproducten op een rijtje:
(klik erop om direct door te scrollen)
- Grafietstiften en –staafjes
- Water oplosbaar grafiet
- Grafietverf om mee te nemen
- Grafietpoeder
- Kneedbaar grafiet
- Gekleurd grafiet

Aan het eind van de blog geven we je nog een paar tips voor het juiste papier en de juiste penselen voor aquarelgrafiet.

 

Grafiet stift en staafjes

Grafietstiften en –staafjes zijn ideaal voor het tekenen van vlakken en tekenen op groot formaat. Een grafietstift is een soort grafietpotlood, maar dan zonder hout. Het volledige potlood bestaat uit grafiet. Super handig, want daardoor kun je niet alleen dunne lijnen tekenen, maar ook vlakken. Gebruik hiervoor de zijkant van de punt. De grafietstift is te krijgen in een dikke of dunne variant en verschillende hardheden. De dunne variant is te vergelijken met een gewoon grafietpotlood. Met de dikke variant kun je grotere vlakken tekenen.

Spreekt tekenen met vlakken je aan? Dan zijn grafiet staafjes misschien ook wel iets voor jou. Dit zijn balkjes geheel gemaakt van grafiet. Je kunt een hoekje gebruiken voor lijnen en de zijkanten voor grote vlakken. Met een grafietblokje kun je makkelijker grotere vlakken tekenen dan met een grafietstift. Daarmee zijn ze ideaal voor grote schetsen en bijvoorbeeld modeltekenen op groot papier. Bij Caran d’Ache heten de grafietstaafjes Grafcubes en zijn ze verkrijgbaar in drie hardheden: 3B, 6B en 9B.

staafjes-stift-grafiet-blog-blokjes-staaf-klomp-grijs-grijze-potlood-blog

 

Water oplosbaar grafiet

We noemden het al even: tegenwoordig kun je ook schilderen met grafiet! We hebben namelijk een aantal grafietproducten die wateroplosbaar zijn. Dit aquarelgrafiet geeft weer een hele andere uitstraling dan andere verfsoorten. Eenmaal opgedroogd herken je de unieke uitstraling van grafiet, met zijn subtiele glans, meteen terug. De droge verf kun je nog steeds uitvegen. Water gebruiken is een keuze, want de meeste aquarel grafiet producten zijn ook gewoon droog te gebruiken. Wateroplosbaar grafiet is er in potloden, staafjes, blokjes, poeder, een prachtig blikje en zelfs in een kneedbare versie.

aquarel-grafiet-grijs-water-waterverf-vermengbaar

 

Aquarel grafietpotloden
Hoe herken je een water oplosbaar potlood? Er staat altijd een klein penseeltje op het potlood afgebeeld. Hieraan kun je een aquarelpotlood makkelijk herkennen. Een aquarel grafietpotlood kun je als een gewoon grafietpotlood gebruiken, maar met water erbij wordt het nog leuker en kun je interessante effecten creëren. Tip voor interessante lijnen: teken met dit potlood op nat papier of doop de punt van je potlood in het water voor je gaat tekenen. Met dit soort simpele techniekjes krijg je een boel nieuwe mogelijkheden en is het aquarelgrafietpotlood een eenvoudige manier om water oplosbaar grafiet te leren kennen. Onze favoriete aquarel grafietpotloden zijn de Technalo potloden van Caran d’Ache, deze zijn verkrijgbaar in 3 hardheden: B, 3B en 6B. De drie Technalo potloden vind je ook in een mooi setje met leuke extra's.

technalo-grijs-water-potlood-caran-ache

Aquarelgrafiet staafjes en blokjes
Iets donkerder van kleur dan de Grafcubes van Caran d’Ache zijn de grafietstaafjes van Art Graf. Deze grafietstaafjes zijn wel oplosbaar in water. Art Graf heeft ook platte aquarelgrafiet blokjes: Tailor Shape. Deze zijn, net als de staafjes, ook zeer geschikt voor vlakken en liggen heel lekker in de hand. Het platte blokje komt in een mooi set samen met een wit en zwart aquarelblokje in verpakking van kurk. Werk je graag op heel groot formaat? Dan heeft Art Graf iets heel gaafs: een handgemaakte XL aquarel grafietstaaf. Met zijn +- 17 x 4 x 2,5 cm is een gewone grafietstift er niets bij! Heerlijk om los te komen en met grote gebaren te schetsen. De staaf wordt geleverd in een mooi stoffen zakje.

grafiet-poeder-kneedbaar-napje-blik-art-graf-bijzondere-vormen

Grafietverf om mee te nemen

De verpakking alleen al maakt ons enthousiast! In dit schattige blikje van Art Graf vind je ook oplosbaar grafiet. Even nat maken met een penseeltje en je hebt aquarelgrafietverf. Dit blikje is ideaal op reis en voor urban sketching. Combineer het blikje met een Waterbrush, aquarel schetsboekje en een Technalo aquarel grafietpotlood en ga eropuit!

artgraf-blikje-grafiet-water-vermengbaar-product-blik-blog

 

Grafietpoeder

Met dit product kun je heerlijk spelen en experimenteren. Je kunt er prachtige vlakken mee creëren en prachtige achtergronden. Het donkere grafietpoeder van Art Graf kun je direct uit het zakje gebruiken en op papier wrijven. Met een beetje water erbij los je het poeder eenvoudig op tot verf. Je kunt dus ook eerst wat poeder op je palet strooien, water toevoegen en zo direct met grafietverf op papier schilderen.
Of strooi, voor een magisch effect, wat poeder op een nat vel papier, zodat het opgeloste grafiet gaat uitlopen.

Art Graf grapgite powder 

 

Kneedbaar grafiet

Dit is wel heel bijzonder! Kneedbaar grafiet van Art Graf is een soort kneedgum, maar dan van grafiet. Maak een bal en gebruik het in zijn geheel, of trek er een klein stukje uit voor kleinere vlakken. Kneedbaar grafiet is verkrijgbaar in een zakje van 150 gram of een mooie pot met 450 gram kneedbaar grafiet. Om te zien hoe leuk kneedbaar grafiet wel niet is maakte wij een filmpje op ons Youtube kanaal.

Art Graf kneedbaar grafiet

 

Gekleurd grafiet
Wist je dat grafiet niet alleen in grijs, maar ook in verschillende kleuren te krijgen is? Gekleurd grafiet heeft een geheel eigen uitstraling, anders dan gewone kleurpotloden. En het is ook nog eens in water oplosbaar. Lees er alles over in onze blog Grafiet in vele kleuren!

 gekleurd grafiet Derwent Graphitint

Het juiste papier
Gebruik je je grafiet droog? Dan maakt het niet zo veel uit welk tekenpapier je gebruikt. Maar wanneer je water gaat toevoegen en gaat schilderen heb je dikker papier nodig. Anders gaat je papier bobbelen. Gebruik dan aquarelpapier, Winsor and Newton Smooth Surface 220 gram of Clairefontaine Paint-On mixed media papier. Paint-On is ook verkrijgbaar in diverse kleuren.

De juiste penselen
Een aquarelpenseel, zoals de Da Vinci Casaneo of de Raphaël Precision, werkt erg fijn i.c.m. aquarelgrafiet. Een Waterbrush van Caran d’Ache of Koi is ook een goede optie, zeker als je graag buiten tekent. Deze kunnen in je etui en zo heb je altijd water bij de hand.

waterbrush-water-reservoir-waterpenseel-brush-blogmQnkizFO1v8E1

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.