Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Teken- en Schildersezels: Welke Ezel moet ik kiezen?

Naast een stukje kunstschilder romantiek zitten er natuurlijk ook veel technische voordelen aan werken aan een schildersezel! Welke voordelen dat zijn en welke modellen we hebben lees je in deze blog.

We beginnen met een veel gestelde vraag: ‘’Ik schilder niet op doek maar teken op papier, kan ik dan ook aan een ezel werken?’’ Het antwoord is: ‘’Jazeker!’’ Tekenen op papier kan uitstekend aan een ezel, zet hiervoor een houten plank op de ezel en bevestig je papier met papierklemmen of schilder tape.

Wat zijn de voordelen van werken aan een ezel?

  1.  Doordat je recht voor je werk zit in plaats van dat je erbovenop kijkt kan er geen vertekening in je beeld ontstaan, de juiste verhoudingen tekenen en schilderen wordt hierdoor makkelijker! Werken aan een ezel geeft een mooier resultaat.
  2. Het is goed voor je houding, niet onbelangrijk want wanneer je lekker en goed zit kun je langer door tekenen en schilderen.

Tip! Let bij het aanschaffen van een ezel op de maximale doekhoogte want deze verschilt per model. Kun je jouw lievelingsformaat kwijt op de ezel? De maximale doekhoogte staat vermeld in de product informatie.

Van welke houtsoort worden ezels gemaakt?

De meeste ezels zijn van gestoomd en geolied beukenhout, enkele modellen zijn gemaakt van onbehandeld vuren hout. Het hout bepaald deels de stevigheid van de ezel. Beukenhout is zwaarder dan vurenhout en daardoor zijn beukenhouten ezels stabieler. Ook is het beukenhout altijd geolied, dit ziet er niet alleen mooier uit maar door deze verzorging gaat jouw ezel ook nog langer mee!

 

Werken aan tafel: Tafelezel of een workstation?

Heb je geen atelier maar schilder je bijvoorbeeld aan de keukentafel of aan een klein bureau? Dan is een tafelezel een slimme keuze. Een tafel ezel neemt weinig ruimte in op tafel waardoor er genoeg plek overblijft voor andere benodigdheden zoals je pallet, verf en potten water.
Workstations zijn ook voor op tafel. Een Workstation heeft een glad werkblad en is daardoor ideaal voor werken op papier. Werken op doek kan ook aan een workstation alleen heeft deze geen klem om het doek erop vast te zetten. Voor werk op papier is een klem niet nodig, neem een stukje tape om een vel papier aan je werkblad vast te plakken.

 tafelezel-workstation-vergelijken-tafel-ezel-blog-vlog

 

 

 

Atelier ezels: groter en steviger.

Onder deze noemer vallen alle staande ezels. Aan een atelier ezel kun je staand werken maar ook zittend op een stoel of kruk. We delen atelier ezels op in twee soorten, driepoot of dwarslat. Hieronder een foto van beide soorten. Het verschil is duidelijk te zien aan de poten. Een driepoot heeft natuurlijk drie poten en een ezel met dwarslatten heeft een rechthoekig houten frame aan de onderkant. Wat betekent dit verschil voor jou? Een ezel met dwarslatten is stabieler dan een driepoot model. Een driepoot model moet altijd een beetje achterover hellen om stevig te staan, dit geldt niet voor een model met dwarslatten. Die staat altijd stevig en is er zelfs als Schildersezel op wielen. Ook kan een ezel met dwarslatten haaks op zijn onderstel gezet worden, dit betekend voor jou 0% vertekening in je beeld en dus een mooier eindresultaat!

driepoot en dwarslatezel

michael veldezelVeldezels voor buiten schilderen

Buiten schilderen is heerlijk en vraagt om een handige veldezel. Ingeklapt vormt de veldezel een klein en licht pakketje en zo kan hij makkelijk mee op reis in de auto, op de fiets of over je schouder. Buiten is de grond niet altijd egaal en daarom zijn veldezels heel flexibel: alle drie de poten zijn afzonderlijk in hoogte te verstellen. Dit type ezel is bijzonder leuk om mee te nemen op vakantie!

 

 

 

 

Odeon aquarelezelAquarelleren aan een ezel

Een aquarel ezel kan naast verticaal ook horizontaal (als een tafel) worden ingesteld. Handig als je veel water gebruikt zoals bij de nat in nat techniek. Door vlak te werken druipt er geen verf naar beneden maar blijft het mooi op je papier liggen. Ben je klaar met groot water gebruik dan stel je de ezel weer verticaal in en kun je je andere schildertechnieken inzetten. Heel erg handig!

 

 

 

 

 

Pijnlijke handen of weinig kracht?

Heb je om welke reden ook soms last van je handen of heb je weinig kracht? Onze ezels hebben verschillende soorten knoppen, het ene model bied meer grip dan de andere. Wij denken hierover graag met je mee, bel of mail ons voor antwoord op specifieke vragen.

vlindermoer-handen-kracht-ezel-aandraaien-verschillen-houten-ezel-reuma

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.

Verwante artikelen
Actie
#70 Tekenkist of Schilderskist #70 Tekenkist of Schilderskist
55.00 79,00
Actie
Actie
#32 Odeon, aquarel ezel #32 Odeon, aquarel ezel
129.99 191,50
Actie
Actie
Actie