Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Tekenpapier of schilderpapier, het plezier van geschikt papier.

Waar wordt aquarelpapier van gemaakt? Kun je wel goed schilderen op papier? Welk papier is het beste voor copic markers? Hoe kun je papier het beste bewaren? In onze webwinkel hebben we ons assortiment aan mooi papier de laatste tijd enorm uitgebreid. Wanneer je papier gebruikt dat past bij je materialen, kun je vaak lekkerder werken en haal je meer uit je teken of schildermateriaal. Tijd om eens in de wereld van teken en schilderpapier te duiken. 

Waarom zijn er zoveel formaten papier?
Veel papiersoorten hebben gekke formaten, zoals 24x30 of 20x26 of 50x65 waarom is dat?  Dit zijn traditionele kunstschilder formaten. Dat is dus echt een traditionele maat van vroeger. Tegenwoordig kennen we natuurlijk de bekende a-formaten. De meeste papiersoorten komen ook in A5, A4 en A3. Het voordeel is dat je ze makkelijk kunt scannen op je computer. Het Accademia tekenpapier is bijvoorbeeld ook erg geschikt om op te printen. Ben je echt op zoek naar een groot stuk papier? Dan hebben we ook mooie rollen papier tot wel 10 meter!

Het geschikte papier bij het juiste materiaal.

Wat is geschikt papier voor aquarel?
Bij waterverf of aquarel gebruik je veel water. Het is dus belangrijk dat je lekker dik papier gebruikt, wat veel water kan opnemen. Anders gaat het bobbelen en dat is zonde van je werk. Wij raden papier van minimaal 185gr aan. Aquarelpapier is van Cellulose of katoen gemaakt. Papier wat van katoen is gemaakt, is sterker, kan meer water aan en vloeit beter. Een egaal vlak met aquarel is makkelijker te verkrijgen op papier van katoen. Voorbeelden zijn het mooie aquarelpapier van Arches of het aquarelpapier van Winsor & Newton. Wil je juist een voordelige soort, om lekker mee te beginnen, die tóch prima werkt? Dan is het Terschelling of Schut Aquarelpapier echt iets voor jou!

Wil je aquarelleren zonder al te veel gedoe, kies dan voor een blok papier wat aan 4 zijdes is verlijmd. Trekt niet krom en blijft strak op het blok zitten. Wil je tóch je losse vellen strak spannen en strak houden? Dan kun je het opplakken met aquareltape.

 

 katoen-en-cellulose-papier-arches-aquarelpapier

Links papier van cellulose, rechts papier van katoen


Wat is geschikt papier voor olieverf?

Olieverf schilder je meestal op katoenen of linnen doeken. Onze doeken zijn strak gespannen en doordat er meerdere lagen Gesso zijn aangebracht, kunnen ze veel verf vasthouden en opnemen. Olieverfpapier is erg handig voor het maken van experimenten, wanneer je begint met olieverf of om mee te nemen op een reis. Wij hebben de blokken en losse vellen Figueras van Canson. Deze papiersoort kan goed tegen vettige verf zoals olie, maar is ook geschikt voor oliepastel krijt of acryl. Door de linnen structuur krijg je het gevoel alsof je op doek schildert.

Wat is geschikt papier voor inkt en stiften?

Werk je met viltstiften, fineliners of een traditionele kroontjespen? Er is niets zo vervelend, dan wanneer je met je kroontjespen blijft haken in de structuur. Ook je finelinerpunt of viltstift slijt snel op grof papier. Het is dan alsof je op schuurpapier tekent. Neem eens een mooie Bristol papier of neem een glad tekenboek! Je zult zien dat je stiften langer meegaan en dat je inkt minder bloedt.
Ga je aan de slag met wassingen, water en grote hoeveelheden inkt? Dan ben je het beste af met een dikke soort aquarelpapier. Door de hoeveelheid vloeistof kan een dun papier bobbelen en kromtrekken. Je ecoline Brushpennen of Tombow Brush pens komen ook mooi uit op wat glad of gemiddeld structuur papier. Afhankelijk van het effect wat je wil bereiken.

brushpen-viltstift-papier-soort
Ecoline Brushpens en Tombow Dual Brushpens op Glad papier, papier met een middel structuur en ruw papier.


Wat is geschikt papier voor potloden en kleurpotloden?
Potloden op te glad papier, dat werkt niet. De kleur wordt niet goed afgegeven en het papier lijkt de kleur niet op te nemen. Gebruik je te grof papier, dan vallen de mooie details in je tekening weg. Het ideale tekenpapier voor kleurpotloden en schetsen heeft een fijne of gemiddelde textuur. Onze favoriet is het Canson Illustration papier. Het is lekker dik, ideaal voor gelaagde tekeningen met mooie kleurpotloden. De textuur is fluweel-achtig, ideaal voor kleurpotloden. Een ander goed voorbeeld is het Paint-on papier in verschillende kleuren. Veel voor weinig heb je met het voordelige Schut tekenpapier

glad-middel-grof-potlood-kleurpotlood-papier-effect-papierjpg
Kleurpotlood en grijs potlood op glad papier, middel papier en grof papier.

Wat is geschikt papier voor pastel?
Pastelkrijt is van alle materialen de droogste en korreligste soort. Hier heb je een speciaal soort papier voor nodig. Het belangrijkste is dat je papier een mooie open en ruwe textuur heeft. Zo kan het kruimelige krijt zich goed hechten. De Paint-on Grain heeft bijvoorbeeld genoeg textuur om het krijt vast te houden. Als je echt wil werken met meerdere lagen, gaat er niets boven het Pastelmat papier. Het heeft een soort schuurpapier oppervlak, maar dan een hele fijne korrel. Speciaal gemaakt voor pastel en oliepastel krijt, en het is er in verschillende kleuren.

pastelkrijt-van-gogh-pastel-papier-pastelmat
Pastelkrijt op glad papier, middel papier en Pastelmat pastelpapier.

 

Speciale papiersoorten 

Markerpapier
Werk je met Copic Markers, Promarkers of Graph-it stiften? Deze stiften hebben een inkt op basis van Alcohol. Daardoor vloeit het goed. Maar het is ook oppassen. Door de alcohol in de markers drukt het heel snel door. Op veel papiersoorten bloedt en vlekt het enorm. Markerpapier is speciaal gemaakt voor deze stiften. Het is spierwit, spiegelglad en het voelt dun aan, maar aan de achterkant zit een speciale coating. Zo vlekt het niet en drukt het niet door. Zo gaan je stiften langer mee, en krijg je mooie heldere tekeningen, zonder vlekken. 

markerpapier-copic-promarker-speciale-coating

Grafiet Transferpapier
Grafietpapier is niet om op te tekenen, maar het is een gereedschap om mee te werken. Wil je een ontwerp overtrekken op mooi papier, of wil je een patroon overzetten? Grafietpapier is dé opvolger van het traditionele carbonpapier. Het is een sterke maar dunne papiersoort, met aan de achterkant een dun laagje grafiet. (het grijze van je tekenpotlood). Door erop te tekenen met een scherp potlood of pen, kun je jouw ontwerp gemakkelijk overzetten. En, na de tijd, gum je de lijnen gemakkelijk weg. Grafietpapier is er in grijs/zwart. Carbonpapier hebben we ook in wit.
transferpapier-overtrekpapier-carbonpapier-online

Calquepapier
Kalkpapier of calquepapier is een super stevige papiersoort van 40g tot 85g. Doordat het behandeld is met een balsem, is het eigenlijk wat vettig. Hierdoor is het semi transparant en kun je het goed gebruiken voor technische tekeningen en overtrekken. Calquepapier is als één van de weinige papiersoorten ook geschikt voor Copics en Promarkers.
calquepapier

In onze webwinkel blijven we mooie papiersoorten toevoegen. Bij Busch en van der Worp houden we van papier. Het juiste papier, geeft je materialen een boost, haalt de beste eigenschappen naar voren en kan je materiaal doen stralen. Of je nou werkt met markers, inkt, verf of potloden. Het wordt leuker eén mooier met een passend stuk papier.

In onze winkel in Zwolle hebben we nóg meer papiersoorten, waaronder handgeschept papier, gemarmerd papier, Japans patroonpapier en nog veel meer!

papier-rol-meenemen-verpakken

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.

  • papier info

    Dankjewel voor de nuttige informatie. Ik teken met kleurpotlood en ben steeds op zoek naar goed papier. Waarom glad paper niet werkt voor kleurpotlood is mij nu eindelijk duidelijk.

  • vraag


    Hallo, ik heb een vraag ik werk graag met verschillende materialen bv kleur potloden aquarel en gewone verf ook plak en knip ik daar bij. Ik vraag me af wat het beste mogelijke papier is om te gebruiken. Dat de kleuren anders worden is niet erg dat kan mijn werk meer diepgang geven hoop dat jullie een antwoord hebben Bedankt alvast en hartelijke groet

  • ANTWOORD:

    Hallo Joannet, afgaand op je (unieke!) technieken en materialen die je noem, zou je eens kunnen kijken bij de categorie: Acryl, Mixed Media Papier. En dan met name het multi-techniek papier van Paint-on (Clairefontaine). Verkrijgbaar in vele maten, structuren en kleuren!