Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Aan de slag met Cobra's olieverf mediums

De speciale mediums voor waterverdunbare olieverf van Cobra! Wat kun je hier allemaal mee doen?

In ons vorige blog over Cobra's waterverdunbare olieverf
kun je er van alles over lezen, en in deze video over Cobra waterverdunbare olieverf zie je precies hóe je de verf kunt gebruiken. Échte, traditionele olieverf maar dan waterverdunbaar. Speciaal voor de Cobra Waterverdunbare Olieverf zijn er ook verschillende mediums van Cobra ontwikkeld: dit maakt het schilderen met deze nieuwe soort olieverf leuker, makkelijker én gezonder. De mediums zijn namelijk vrij van oplosmiddelen en gecreeëerd vanuit een basis van plantaardige oliën en synthetische hars. Daardoor zijn deze mediums niet schadelijk voor de gezondheid, iets waar Cobra voor staat. Want Cobra’s missie? ‘Het gebruik van oplosmiddelen tot een minimum te beperken voor jouw gezondheid en dat van het milieu’

Cobra Waterverdunbare Olieverf

Met de verschillende cobra mediums maak je je verf transparanter, maar elk medium heeft daarnaast zijn eigen unieke eigenschappen. Voor de waterverdunbare olieverf van Cobra kun je overigens ook prima de mediums gebruiken voor gewone olieverf; dus als je deze nog in je kast hebt staan kun je ze rustig opmaken voor je overstapt op de mediums van Cobra! Houdt hierbij de verhouding: 75% waterverdunbare olieverf tegenover 25% traditionele olieverf aan.
Voor de Cobra waterverdunbare mediums geldt precies hetzelfde: Gebruik 25% medium tegenover 75% traditionele olieverf aan.
Als je te weinig waterverdunbare olieverf aan de traditionele variant, of te weinig waterverdunbare olieverf - mediums aan de tradiotionele verf toevoegt, is de mix minder makkelijk vermengbaar met water: eigenlijk net als pure olie en water!

De verschillende Cobra waterverdunbare olieverf mediums
'Vet over mager' Misschien heb je weleens van deze beeldende uitspraak gehoord. Om barstjes in je verf te voorkomen, de duurzaamheid van je olieverfwerk te verhogen en een mooi overzicht te behouden in de opbouw van je olieverfschilderij, kun je het beste in verschillende lagen werken; van mager naar vet. In de basis start je met dunne lagen verf. Dit wordt ook wel 'schraal beginnen' genoemd. De lagen olieverf die hier op volgen, maak je steeds dikker, vetter.

Gewone olieverf verdun je met terpentine, maar voor de Cobra olieverf kun je gewoon water gebruiken. Hoe meer water je aan de verf toevoegt, hoe transparanter je verf wordt. Voor de eerste laag van je schilderij gebruik je veel water. Je zet dus de basis van je schilderij op met een dunne, soort aquarelachtige laag.

Eerste-laag-Cobra-Olieverf


Je kunt er ook voor kiezen om het Cobra's medium oplosmiddelvrije verdunner
te gebruiken. Dit is een vettige vloeibare substantie die ervoor zorgt dat je verf dunner, soepeler en smeerbaarder wordt. Het voordeel van dit medium is dat er minder (tijdelijke) kleurverandering zichtbaar is dan bij het vermengen met water. Andere effecten van dit medium zijn dat je je kleuren makkelijker in elkaar kunt laten overlopen,  je verf droogt sneller, en de penseelstreek vervloeit wat meer.
Het schildermedium van Cobra:
Dit is een ander vettig medium dat je kunt gebruiken om je verf transparanter te maken. Dit medium zorgt er juist voor dat je de penseelstreek wél mooi blijft zien nadat deze is opgedroogd, ook al voelt je penseelstreek tijdens het schilderen soepeler. De verf wordt 'smeuïger' en vetter bij het toevoegen van het schildermedium. In tegenstelling tot de oplosmiddelvrije verdunner, heeft dit schildermedium geen invloed op de droogtijd van de verf. Wel krijgt je verf iets meer glans en blijft je schilderwerk langer mooi.

oplosmiddelvrije-verdunner-en-schildermedium-Vobra

Het sneldrogend medium van Cobra
Dit medium geeft de verf dezelfde eigenschappen als het schildermedium, maar het versnelt daarnaast ook de droogtijd van je verf. Bij weinig geduld of een snel naderende deadline is dit een echte aanrader! Je kunt dit medium natuurlijk al vanaf de eerste verflaag gebruiken.

Het glaceermedium van Cobra
Voor de laatste laag van je schilderij kun je het glaceermedium gebruiken. Dit medium heeft de meest vette basis van alle Cobra mediums, en is daarom het handigst om pas op het laatst te gebruiken. Het medium geeft een 'glasachtig' effect; het maakt je verf dunner en transparanter en geeft meer diepte aan al geschilderde lagen wanneer je het glaceermedium toepast. Dit middel kun je bijvoorbeeld toevoegen wanneer je vindt dat je schilderij te dichtgeschilderd is met dekkende lagen, door het direct op de lagen aan te brengen, maar je kunt het medium ook mengen met de verf op je palet. Hoe meer glaceermedium je toevoegt, hoe transparanter je kleuren. Door hiermee te spelen en oefenen kun je leren je beeld meer diepte te geven.

sneldrogend medium en schildermedium Cobra

Lijnzaad-olie of Saffloer-olie?
Saffloerolie wordt gewonnen uit de zaden van de Saffloerplant, een soort distel. Saffloerolie lijkt in haar eigenschappen erg op papaverolie, maar droogt sneller. Je kunt dit medium toevoegen aan je witte verf, om vergeling in deze kleur te voorkomen. Het beste gebruik je dit medium niet in je eerste laag, omdat dit kan zorgen voor een minder goede hechting in de rest van je lagen. Saffloerolie gebruik je in een dunne laag, en/of de laatste laag van je schilderij. Omdat Saffloerolie van nature een hoog percentage aan onverzadigde vetzuren heeft, droogt de olie sneller dan lijnzaadolie.

Lijnzaadolie wordt gewonnen uit de zaden van olievlas. Deze olie bevat van nature een hoog percentage aan linoleenzuur, dat zorgt voor een kortere droogtijd (2 tot 4 dagen) en bij droging een hard oppervlak. Wel heeft deze olie als eigenschap dat je verf na verloop van tijd iets kan vergelen. Lijnzaadolie gebruik je als je je verf heel dik gebruikt en is meer geschikt als onderlaag.

lijnzaadolie-en-saffloerolie-Cobra


Tot slot: Cobra's Medium mix, een bijzonder medium
De Medium mix kun je gebruiken om traditionele olieverf watervermengbaar te maken. Hierdoor heb je geen schadelijke oplosmiddelen nodig, zoals terpetine of terpetijn. In het teken van duurzaamheid gebruik je dit product om je resten traditionele olieverf toch nog samen te kunnen gebruiken met de waterverdunbare olieverf van Cobra! Het medium maakt je verf ook wat dunner en vetter, en verhoogt de glans en transparantie.

mediummix Cobra

Schoonmaken van penselen
Het grote voordeel van waterverdunbare olieverf is dat de penselen makkelijk schoon te maken zijn met water, in plaats van schadelijke terpetijn. Je maakt het jezelf nog makkelijker om naast water ook de penselenzeep te gebruiken. Dit een traditionele, vettige zeep die op grondige wijze alle verfresten uit je penselen haalt.

Vernis
De Vernissen van Cobra zijn verkrijgbaar in 3 verschillende soorten: glanzend, satijn en mat. Belangrijk om te weten is dat de vernis op dezelfde (kamer)temperatuur is als de verf op je schilderij wanneer je deze gebruikt. Inprincipe geven alle soorten olieverf al een glans van nature. Met de matte vernis kun je deze glans veranderen in een mattere afwerking. Wil je graag meer uitleg over het vernissen van je schilderswerk? Bekijk dan deze video over vernissen.

Vernissen-CobragiTpOq01gyHlW

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.