Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Magenta, een bloedmooie kleur

Als je rondloopt in onze winkel, opzoek naar die specifieke tubeverf voor je nieuwe project. Denk je dan wel eens: Huh, waar komt die naam nou vandaan? Wat staat daar eigenlijk? Voor één pigment hebben we wat achtergrond informatie opgezocht. We hebben vandaag een geschiedenislesje over het prachtige pigment Magenta.

Magenta is een rode, beetje roze/paars achtige kleur. Opvallend is dat het een transparante kleur is. Ideaal dus voor transparante kleurlagen. Primair magenta wordt ook veel gebruikt als basis mengkleur.

Synthetisch pigment

Sinds de industriële revolutie wordt er onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en synthetische kleurstoffen en pigmenten. De namen van natuurlijke pigmenten hebben te maken met de plant, het dier of de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Bij synthetische pigmenten is dat lastiger.

William Henry Perkin (1838-1907) studeerde scheikunde in London. Tijdens een mislukte proef ontstond een vieze, donkere substantie. Toen hij dit verder onderzocht bleek het een sterke paarsblauwe kleurstof te hebben. Hij kreeg het voor elkaar om deze te isoleren bleek de eerste synthetische kleurstof te hebben gemaakt. Deze uitvinding zorgde internationaal voor een sensatie: stoffen konden hiermee veel makkelijker worden gekleurd. En dit ook in nieuwe, helderdere tinten. Wetenschappers in Engeland, Frankrijk en Duitsland richtten zich op deze markt en snel kwam de ene synthetische kleurstof na de andere in de handel, waaronder, in 1858, de rode fuchsine (later Magenta).

Historie van Magenta

Waar komt die naam van de synthetische kleurstof Magenta nou vandaan? Het is een wat luguber verhaal.

In 1859 kregen Frankrijk en Italië oorlog met Oostenrijk. Het gevecht is aangegaan bij het Italiaanse plaatsje Magenta, in de provincie Milaan. De Franse aanvoerder MacMahon (1808-1893) besliste de strijd: zonder daarvoor opdracht te hebben gekregen viel hij de Oostenrijkers in de rechterflank aan. Later kreeg hij de titel hertog van Magenta. Ondanks dat de Fransen en de Italianen in de minderheid waren wisten ze door deze verrassende manoeuvre te winnen. Aan beide kanten vielen veel doden. Na de Slag bij Magenta zag het terrein rood van bloed.

Kort na deze gebeurtenis werd in Engeland een nieuwe, donkerrode fuchsineverbinding op de markt gebracht. Deze kreeg de naam ‘Magenta red’.

Nog meer magenta

Als we het toch over Magenta hebben, hier nog een lees tip: het boek Magenta, avonturen van een meestervervalser van Geert Jan Jansen. De schrijver neemt de lezer mee langs kunstenaars, verzamelaars en ateliers in Europa en Amerika. Het boek is een verslag van leven in de kunsthandel. Maar ook het verhaal van een talentvol galeriehouder en schilder die, vervolgd wegens vervalsing van kunstwerken, vijf jaar lang aan internationale opsporing wist te ontsnappen. Hij wordt uiteindelijk door de Franse politie opgepakt als ‘grootste vervalser van de eeuw’. Jansen schreef dit boek over zichzelf in het huis van bewaring in Orleans.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.