Vragen? Bel met de winkel 038 - 45 48 533
Alle categoriëen
Menu
0 € 0,00
 

Beginnen met acrylverf [in 4 stappen]

Stap 1. Wat is acrylverf?
Acrylverf is een waterverdunbare, synthetische verfsoort. Dit betekent dat als je met je penseel water toevoegt aan de verf hij te verdunnen is. Wanneer je de verf puur uit de tube gebruikt, is hij het meest dekkend en wanneer je er water aan toevoegt, wordt de verf wat transparanter.

Acrylverf bestaat uit een pigment en polymeerhars als syntetisch bindmiddel. Deze laatste stof zorgt ervoor dat acrylverf snel en ook watervast opdroogt. Wanneer het opgedroogd is, kun je verf niet meer activeren met water. De elastische laag die na opdroging overblijft, is ongevoelig voor licht, temperatuur en zelfs vocht, wat betekent dat de geschilderde verf een lange levensduur kan hebben.

2. Waar aan herken ik goede acrylverf?
Laten we beginnen het te hebben over kwaliteit. Hoe meer pigment er in acrylverf zit, hoe intenser, dekkender en gelijkmatiger de kleuren zijn. De hoeveelheid pigment zegt daarmee ook veel over de kwaliteit van een merk. Daar waar goedkopere verf vaak kleurintensiteit en dekking mist, zullen merken waar je meer voor betaald een groot verschil in kwaliteit heeft. Wanneer je net begint met schilderen heb je absoluut niet de duurste verf nodig, ook de wat lagere prijscategorie kan je een goede kwaliteit acrylverf bieden. 

In onze winkel vind je verschillende merken acrylverf. We gaan ze even langs!

 Amsterdam Standard
Een prima kwaliteit acrylverf om mee te beginnen! Het scala aan kleuren is groot en de verf is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Zo zijn er verschillende kleurensets, inclusief een basisset met primaire kleuren. Deze set is verkrijgbaar in kleine tubes van 20 ml, voor wie klein wil beginnen.
Je de kleuren ook los vinden, in tubes van 20 mlpotten van 500 liter en zelfs 1 literpotten.
Twee unieke eigenschappen van dit merk:
1. Extra leuk is dat Amsterdam ook verschillende mediums en gels gecreërd heeft waarmee je de textuur van de verf kunt aanpassen. In dit blog: Amsterdam Acrylverf: 5 herkenbare problemen en de oplossingen lees je van alles over het gebruik van deze mediums en gels. Of bekijk de video: Veelgemaakte fouten met acrylverf
2. Bij de meeste betere merken betaal je voor acrylverf meer voor de hoger gepigmenteerde kleuren, maar bij Amsterdam niet! Alle kleuren hebben dezelfde prijs.

 amsterdam-standard-acrylverf

amsterdam-expert-acrylverfPKKQZJrNIH2UK

 

 Amsterdam Expert

Voor wie net een stapje hoger zoekt, heeft Amsterdam ook de expert-serie met nog intesere kleuren, en een pasteuzere textuur. Wil je de verf trouwens nog dikker en pasteuzer maken? Meng de verf dan met het medium Extra Heavy Gel

 

Galeria

Absoluut een goede kwaliteits/prijsverhouding voor de beginnende acrylschilder. Galeria Acrylverf van Winsor & Newton heeft veel verschillende kleuren om uit te kiezen, en heeft naast de standaard 500ml potten ook 120 ml tubes, en zelfs unieke 60ml tubes, zodat je rustig kunt opstarten. 

 galera-acrylverf

Ara-Acrylverf

Ara
De acrylverf van Ara heeft zeer goede kwaliteit acrylverf, speciaal gecreërd tijdens lesprogramma's op de Rietveld Academie. Tijdens deze lessen werd veel aandacht besteed aan het creëren van een optimaal verfpalet. Daarom wordt bij deze acrylverf vaak vermeld 'door en voor kunstenaars'. In deze verf worden de beste pure pigmenten gebruikt, wat de kleuren superintens maakt. We durven hiermee te zeggen dat de acrylverf van Ara een nog betere kwaliteit heeft dan Amsterdam en Galeria. Door de sterke hechting van deze verf is het mogelijk om de verf op verschillende soorten ondergronden te gebruiken. 

Golden
Een hele andere acrylverfsoort dan bovenstaanden. De acrylverf van Golden geeft je namelijk het gevoel dat je schildert met olieverf. De verf is extra pasteus en dekkend, voelt olie-achtig, en is zeer geschikt om kleuren in elkaar te blenden. Golden heeft 2 soorten acrylverf: Golden Open en Golden Heavy Body. Golden Open heeft een droogtijd van tot wel drie dagen, waardoor je kunt blijven corrigeren. Deze acrylverf werkt het beste wanneer je de verf in lagen aanbrengt van dun naar dik, net zoals bij olieverf. Golden Heavy Body is een van de meest krachtige en pure acrylverven op de markt: zonder opvulmiddel, glansmiddel of kleurstof. Door deze verf te roeren wordt het dunner van textuur, en dikker wanneer je het laat rusten. Golden Heavy Body heeft ten opzichte van de andere genoemde acrylverfmerken de meeste keuze in kleuren!

 golden-acrylverf

Wil je nog wat meer lezen over het verschil tussen goede en slechte kwaliteit acrylverf? Kijk dan even naar dit blog: 'Acrylverf: goede kwaliteit of goedkope aanschaffen?' Of kijk naar deze video: 'Test goedkope vs goede kwaliteit acrylverf: Wat is het verschil?'

 

Stap 3. Waar moet ik op letten wanneer ik begin met schilderen?
Laten we beginnen met de geschikte plek. Als je zorgvuldig te werk wil gaan, zorg er dan voor dat je omgeving en eventueel kleding beschermd is tegen spatten en vlekken. Mocht je toch acrylverf knoeien op je favoriete trui of tafelkleed, was dit er dan direct uit met water wanneer het nog niet opgedroogd is. Of je aan tafel of met een ezel wil werken, is een persoonlijke voorkeur. De meeste mensen werken aan een tafel (of tekentafel) bij niet te groot formaat. Wil je groter werken, dan kan een ezel op den duur geen overbodige luxe zijn! Wij adviseren je altijd graag welke ezel het beste past bij jouw voorkeuren. Wil je hier zelfstandig meer over lezen? Kijk dan eens naar ons blog 'Teken- en Schildersezels: Welke Ezel moet ik kiezen?'

papier-schut

 

Ondergrond
Kies je voor papier of wil je schilderen op doek? Die keuze is helemaal aan jou! Wil je heel klein beginnen, bijvoorbeeld op A5-formaat, of wil je liever aan de slag met groter papier? Qua papier zou het mixed-media papier van ClaireFontaine een prima keuze zijn om mee te beginnen. Het papier is lekker dik, waardoor je minder kans hebt op hobbels. Papierblokken van Clairefontaine vind je in verschillende formaten en zelfs kleuren!
Het acrylpapier van Schut is ook zeer geschikt voor acrylverf. Het is superdik, 360 gram, dus het kan veel verf dragen. Ook heel prettig is dat dit blok wel 50 vellen bevat. Je kunt ook kiezen voor losse acrylverfvellen van Fabriano, van wel 400 gram!.


Wil je meer weten over welk doek je moet kiezen? Kijk dan even in ons blog, 'Schildersdoek: Linnen of katoen, welke moet ik kiezen?

Penselen & palet
In onze webshop vind je een overzicht van onze penselen die geschikt zijn voor acrylverf. Je kunt in de titel zien welke kwaliteit de penselen hebben door het aantal sterren die erbij vermeld staan. Een penseel geschikt voor acrylverf van goede kwaliteit heeft een stevige steel, een metalen omhulsel om de haren, en de haren zijn veerkrachtig en synthethisch.
De keuze van welk penseel het beste bij jou past, ligt aan de manier waarop je wilt schilderen. Wil je klein schilderen, met veel kleine details? Dan kan een synthetischTextura penseel van Raphael heel geschikt zijn: speciaal om veel controle over je penseelstreek je houden, door de stevige, veerkrachtige penseelharen.
Wil je je acrylverf graag verdund aanbrengen? Dan kan een wat zachter synthetisch penseel als dat van Kaerell geschikt zijn. 
Wil je groot schilderen, en mag de penseelstreek nog goed zichtbaar zijn? Dan kun je het beste beginnen met een wat stugger penseel van varkenshaar zoals de kwasten van d'Artigny. Kijk ook eens naar het verschil in vorm van de penseelharen. Ze bestaan namelijk in rond, plat, schuin, waaiervorm, lange en korte haren.
Extra tip: Onderhoud je penselen goed, dan zul je zien dat ze langer mee gaan. Maak ze na het schilderen goed schoon met water en zorg ervoor dat er geen resten verf achterblijven. Want weet je nog, als acrylverf opdroogt, is het hard! Gebruik eventueel Penselenzeep.

Een palet gebruik je om je verf op te doen, je kleuren van tevoren te mengen of met elkaar te vergelijken. Van daaruit breng je de verf aan op je ondergrond. Wanneer je net begint met acrylverf, kun je het beste een afscheurpalet gebruiken. Dit is een blok met papier met een speciale coating per vel, zodat de verf niet doordrukt of weg lekt. Als je verf is opgedroogd kun je het vel gewoon afscheuren en weggooien.

Kijk ook eens tussen de andere paletten.

penselen

Water?
Een bak of glas met water! Let erop dat je deze steeds ververst als het water donker van kleur begint te worden. Als je dit niet doet zal de kleur van water invloed hebben op de kleuren op je palet en daarmee op je ondergrond.

acrylmedium-amsterdamZoals eerder beschreven wordt je acrylverf vloeibaarder en transparanter wanneer je er water bij gebruikt. Maar let op! Hoe meer water je toevoegt aan de verf, hoe meer invloed dat heeft op de samenstelling. Het bindmiddel in je verf werkt minder goed bij het toepassen van water en het pigment in de verf op je ondergrond wordt niet gelijkmatig verdeeld. Als je graag transparant en met veel verdunde acrylverf wil werken, bestaat er gelukkig een medium! De verf wordt dan wel transparanter, maar de pigment blijft op zijn plek en het bindmiddel blijft zijn werk doen. Je kunt voor het acrylmedium kiezen voor een glanzende of matte variant.


Stap 4. Alle materialen in huis, hoe begin ik?
Ten eerste: Probeer het idee van goed of fout eens helemaal achterwege te laten. Oefening baart kunst, en je zult ergens moeten beginnen! Wees niet te voorzichtig en ontdek wat je allemaal kunt doen met acrylverf. Gieten (Bekijk eens onze video over gieten met acrylverf) spatten, stippelen, vegen, heel dik schilderen of juist heel transparant, letters maken...
video-acryl-gieten

Het is fijn om te weten dat je met de primaire kleuren (Geel, rood, groen en blauw) de meeste nieuwe kleuren kunt mengen. Zorg er ook voor dat je zwart en wit op je palet hebt, maar probeer ze zo weinig mogelijk te gebruiken! Kijk maar eens goed naar de kleuren van een schaduw en merk op dat deze niet simpelweg grijs of zwart is. Als je realistisch wilt schilderen, schilder je wat je ziet, en schakel je wat je denkt te weten zoveel mogelijk uit.

Extra tip: Het kan handig zijn om eerst een lichte potloodschets te maken van wat je wilt schilderen. Je kunt dan altijd nog aanpassen door te gummen. Als je een vergissing maakt tijdens het schilderen, kun je het beste wachten tot de verf droog is om er daarna opnieuw overheen te gaan.

 

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* zijn verplichte velden. Emailadres wordt niet getoond.